Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Zástupcovia výrobcov a obchodu vítajú 2. výzvu na správcu zálohovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v piatok informoval, že envirorezort spúšťa nový výber správcu zálohovania jednorazových plastov.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Výrobcovia nápojov a zástupcovia maloobchodu vítajú vyhlásenie druhej výzvy na výber správcu zálohového systému jednorazových plastov. Deklarujú, že sú pripravení urobiť maximum na zavedenie zálohovania PET fliaš a hliníkových obalov nápojov. Na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR však apelujú, aby vybralo správcu najneskôr do konca roka a následne mu poskytlo všetku potrebnú podporu.

"Najbližších 30 dní využijú na to, aby spoločnými silami predložili ministerstvu návrh, ktorý bude spĺňať podmienky stanovené platnou legislatívou, vyhlásenou výzvou a odrážať cenné skúsenosti zo zahraničia," uvádza sa v spoločnom stanovisku Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd (AVNM), Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS), Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) a Zväzu obchodu SR (ZOSR).

Upozorňujú však, že pre výrazné skrátenie času na implementáciu, ale aj vzhľadom na nepredvídateľný vývoj situácie týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu, nielen na Slovensku, ale aj v EÚ, nie je možné zaručiť dodržanie stanovených termínov. Apelujú preto na to, aby bol správca zálohového systému vybraný najneskôr do konca roka 2020. Od envirorezortu zároveň požadujú, aby následne novej neziskovej organizácii poskytol všetku podporu nevyhnutnú na vybudovanie komplexného projektu za súčasných sťažených podmienok.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v piatok informoval, že envirorezort spúšťa nový výber správcu zálohovania jednorazových plastov. Správcu systému by mali vybrať do konca tohto roka. Samotné zálohovanie PET fliaš a hliníkových obalov sa začne 1. januára 2022.

Budúci správca bude rozhodovať o technickom a logistickom nastavení systému, spôsobe zberu PET fliaš či rozmiestnení zberových automatov. Investovať bude musieť aj do propagácie a osvety, aby zálohovanie zabralo. Do roku 2025 by sa mala dosiahnuť 75-percentná návratnosť, do roku 2027 až 90-percentná. Ambíciou ministerstva je dosiahnutie vyššej, ba až absolútnej návratnosti.