Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Záujemcovia o tretiu dávku sa môžu dať zaočkovať aj bez registrácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

NCZI v najbližších dňoch rozošle viac ako 1,5 milióna pozývacích SMS správ na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Záujemcovia o tretiu dávku očkovania proti ochoreniu COVID-19 sa môžu dať zaočkovať aj bez predchádzajúcej registrácie. Stačí, ak sa vo vakcinačnom centre, ktoré očkuje bez registrácie, preukážu platným digitálnym COVID preukazom EÚ o absolvovaní očkovania druhou dávkou. Pre TASR to pripomenula hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Pracovník vakcinačného centra priamo na mieste overí podmienky uplynutia stanoveného časového obdobia od podania druhej dávky. "Miesta a termíny očkovania bez registrácie zverejňuje Ministerstvo zdravotníctva každý týždeň na stránke https://www.health.gov.sk/?Ockovanie-bez-registracie," spresnila Sivá.

NCZI v najbližších dňoch rozošle viac ako 1,5 milióna pozývacích SMS správ na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Súčasťou SMS správy je aj PIN kód, ktorý spolu s rodným číslom potrebujú ľudia na registráciu. "Ak občan PIN kód vôbec nemal, NCZI mu pred zaslaním pozývacej SMS správy na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vygenerovalo nový," dodala Sivá.

Posilňujúcu dávku je možné podať kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr o tri mesiace po aplikovaní poslednej dávky základnej dvojdávkovej očkovacej schémy. Registrovať sa môžu aj ľudia, ktorí okrem vakcinácie následne prekonali COVID-19, alebo im boli podané monoklonálne protilátky. Zaregistrovať sa môžu aj osoby, ktoré boli kompletne zaočkované jednodávkovou vakcínou, tie budú vakcinované už po dvoch mesiacoch.

Registrácia je možná na stránke https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia-3-vlna. Zmeny v podávaní tretej dávky očkovania vyplynuli z pondelkovej (13. 12.) aktualizácie usmernenia k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny.