Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zberatelia majú k dispozícii poštovú známku s tematikou lesníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Poštová známka s názvom 150. výročie osamostatnenia lesníctva od baníctva má nominálnu hodnotu 1,70 eura a vydaná bola 1. júla 2021.

Banská Bystrica 16. júla (TASR) – Verejnosť a aj zberatelia majú k dispozícii poštovú známku s tematikou lesníctva. V parku Jozefa Dekreta Matejovie na Národnej ulici v Banskej Bystrici ju v piatok uviedli pri príležitosti 150. výročia osamostatnenia lesníctva od baníctva. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Ako dodala, v priestoroch generálneho riaditeľstva lesov bude zriadená aj príležitostná poštová priehradka, kde si budú môcť záujemcovia zakúpiť poštovú známku a obálku s tematikou 150. výročia osamostatnenia lesníctva. „Zberateľov poteší aj príležitostná poštová pečiatka, vydaná k uvedeniu poštovej známky, ktorá bude používaná týždeň na pošte Banská Bystrica 1 na Hornej ulici,“ spomenula.

Poštová známka s názvom 150. výročie osamostatnenia lesníctva od baníctva má nominálnu hodnotu 1,70 eura a vydaná bola 1. júla 2021. Známka s rozmermi 27,2 krát 44,4 milimetrov, vrátane perforácie, vyšla vo forme tlačového listu s 30 známkami. Motívom poštovej známky je vodný žľab Rakytovo, ktorý reprezentuje historický spôsob ťažby dreva.

Podľa Dorčákovej na základe odporúčania odborných pracovníkov Lesov SR bol za motív známky zvolený Vodný žľab Rakytovo. „Je významným lesníckym miestom a dokumentuje historický spôsob prepravy rovnaného dreva splavovaním. Bol vybudovaný pravdepodobne v 19. storočí a nachádza sa v Banskobystrickom okrese medzi Horným a Dolným Harmancom,“ uviedla s tým, že ďalším obrazovým motívom, ktorý bol použitý na prítlači obálky prvého dňa, je kôň Norik muránsky. „Vyšľachtený bol slovenskými lesníkmi na účel transportu vyťaženého dreva. V súčasnosti je považovaný za symbol aktívneho manažovania lesov, pričom jeho chov na Muránskej planine nachádzajúcej sa v Banskobystrickom kraji zabezpečujú práve Lesy Slovenskej republiky,“ doplnila.

Autorom poštovej známky je slovenský grafik a maliar Peter Augustovič. Osvojil si filozofiu lesníckej pedagogiky, založenej na aktívnom ľudskom faktore trvalej udržateľnosti lesných porastov, ktorý zas symbolizujú dubové ratolesti na pečiatke obálky prvého dňa.