Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zbierky na pomoc Libanonu vyhlásili viaceré slovenské organizácie

Zamestnankyňa stojí v zničenej reštaurácii deň po masívnej explózii v prístave v Bejrúte 5. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Utorkový (4. 8.) výbuch v Bejrúte si vyžiadal vyše 100 mŕtvych.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Zbierky na pomoc obyvateľom Libanonu po výbuchu v Bejrúte vyhlásili organizácie ADRA Slovensko, Človek v ohrození, MAGNA a UNICEF Slovensko. Viaceré organizácie zo Slovenska pomáhajú priamo na mieste. TASR o tom informovala komunikačná manažérka platformy Ambrela Boba Markovič Baluchová.

Zdravotnícka humanitárna organizácia MAGNA má v krajine mobilné zdravotnícke tímy, v prípade potreby ich presunie do hlavného mesta. Centrálu MAGNA v Bejrúte výbuch poškodil, no nikomu z personálu sa nič nestalo.

ADRA Slovensko je v bezprostrednom kontakte s partnerskou organizáciou v Libanone. "Jej kancelária, vzdialená približne tri kilometre vzdušnou čiarou od epicentra výbuchu v prístave, bola tiež zasiahnutá tlakovou vlnou, ktorá vybila okná, zhodila stropné podhľady, zdevastovala interiér," priblížila Markovič Baluchová.

Organizácia Človek v ohrození (ČvO) len pred týždňom ukončila v libanonskom Tripolise ročný projekt, no teraz odlieta do Bejrútu humanitárna pracovníčka ČvO, ktorá bude na mieste koordinovať pomoc miestnym rodinám. Ďalší dvaja sú na ceste. Spolu s Člověk v tísni vyčlenili 30.000 eur na okamžitú pomoc.

Slovenská katolícka charita je v kontakte s partnerskou organizáciou Caritas Libanon, ktorá ošetruje zranených a distribuuje pomoc.

Tím UNICEF-u je tiež na mieste tragédie, zamestnancom prístavu v Bejrúte podáva pitnú vodu a pomáha ministerstvu zdravotníctva s kontrolou toho, čo z liekov a vakcín ostalo v jeho skladoch po explózii. Chystá sa tiež poskytnúť psychosociálnu podporu pre zasiahnuté deti v celom meste.

Utorkový (4. 8.) výbuch v Bejrúte si vyžiadal vyše 100 mŕtvych a 4000 zranených. Výbuchy spôsobili rozsiahle materiálne škody najmä v oblasti prístavu. Pomoc ponúkli viaceré krajiny. Ministerstvo vnútra (MV) SR informovalo, že dokáže vyslať do Libanonu 18-členný záchranný tím.