Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Straka: S predstaviteľmi vlády hľadáme spôsoby, ako zjednodušiť export

Na snímke prezident Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu SR Tibor Straka , archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister hospodárstva bude podľa združenia podporovať a riešiť možnosti rozvoja domáceho obranného priemyslu.

Bratislava 26. júna (TASR) - Predstavitelia Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR rokovali s ministrami hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) o možnostiach, ako zjednodušiť export a prispieť k rozvoju domáceho obranného priemyslu. TASR o tom v piatok informoval prezident združenia Tibor Straka.

"Export je pre firmy domáceho obranného priemyslu kľúčový, vyvážame až 99 percent našich výrobkov. S predstaviteľmi vlády sa snažíme nájsť spôsoby, ako zrýchliť a zefektívniť procesy súvisiace s povoľovaním vývozov," priblížil prezident ZBOP SR.

Minister hospodárstva bude podľa združenia podporovať a riešiť možnosti rozvoja domáceho obranného priemyslu. "To, s čím sa dnes potýkame, je fakt, že slovenské firmy sa komplikovanejšie dostanú k udeleniu exportných licencií ako firmy v iných štátoch Európskej únie, čo ich dostáva do konkurenčnej nevýhody," vysvetlil Straka. O podpore vývozov vo vymedzených rámcoch ich mal ubezpečiť aj minister zahraničných vecí.

ZBOP SR spája 49 firiem domáceho obranného priemyslu. Jeho členovia zamestnávajú 10.000 ľudí a ich kumulované tržby presahujú ročne miliardu eur.