Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Z.Čaputová odobrila zmeny vo financovaní súkromných a cirkevných škôl

Cirkevná Spojená škola sv. Košických mučeníkov na Čordákovej ulici 50 v Košiciach, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zavedie sa dvojaký právny režim financovania škôl v závislosti od zriaďovateľa. Vo vzťahu k financovaniu škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obce sa ponechá doterajšia úprava.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o štátnej správe v školstve, ktorá upravuje financovanie súkromných a cirkevných škôl. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Legislatívnou zmenou sa má odstrániť "nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov, ak ide o prerozdeľovanie podielových daní".

Novela upravuje financovanie školstva tak, aby bola rešpektovaná autonómia zriaďovateľov cirkevných škôl a školských zariadení v súlade s platnými zmluvami medzi štátom a cirkvami a tiež zriaďovateľov súkromných škôl a školských zariadení. Má ísť o opatrenie vo vzťahu k princípu rovného financovania každého žiaka bez ohľadu na zriaďovateľa školy.

Zavedie sa dvojaký právny režim financovania škôl v závislosti od zriaďovateľa. Vo vzťahu k financovaniu škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obce sa ponechá doterajšia úprava. Pri školách v zriaďovateľskej pôsobnosti fyzických a právnických osôb či štátom uznaných cirkví sa bude financovanie po novom upravovať na základe zmluvy. Zmena má reflektovať to, že vzťah samosprávy k súkromným a cirkevným zriaďovateľom nie je založený na nadriadenosti a podriadenosti.

Okrem toho sa v legislatíve nahradí pojem "dotácia" slovami "finančné prostriedky". Ide o spresnenie, pretože podľa predkladateľov nemajú finančné prostriedky na mzdy a prevádzku škôl povahu dotácie.

Účinnosť novela nadobudne od 1. januára 2022.