Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová podpísala viaceré novely, odobrila aj zmeny zákonov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zubní lekári by mali mať zákonom stanovenú minimálnu hodinovú mzdu vo výške 12 eur za výkon zubno-lekárskej pohotovostnej služby.

Bratislava 1. júla (TASR) - Zubní lekári by mali mať zákonom stanovenú minimálnu hodinovú mzdu vo výške 12 eur za výkon zubno-lekárskej pohotovostnej služby. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Novou legislatívou sa majú zabezpečiť rovnaké podmienky, keďže zákon upravoval doteraz len hodinovú mzdu lekárov v pohotovostnej službe.

Doteraz zákon garantoval minimálnu výšku hodinovej mzdy lekára v ambulancii pevnej ambulantnej pohotovostnej služby v sume 12 eur. Negarantoval to však zubným lekárom, ktorí vykonávajú pohotovostnú službu v ambulanciách zubno-lekárskej pohotovostnej služby. "Cieľom návrhu zákona je preto napraviť tento stav a umožniť tak lekárom, ako aj zubným lekárom, spravodlivo rovnaké podmienky odmeňovania výkonu pohotovostnej služby v obidvoch zdravotníckych povolaniach," uviedli autori legislatívnej zmeny.

Novela má byť účinná od 1. augusta.

Prezidentka odobrila zákaz držať psa v domácnosti na prostriedku na uväzovanie


Držať psa na prostriedku na uväzovanie v chovnom zariadení či domácnosti sa zakáže. Výnimku budú tvoriť nebezpečné psy, služobné psy alebo prípady, keď sa uviaže pes krátkodobo pre potrebu čistenia priestoru, kŕmenia či výcviku. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

V chovnom zariadení vrátane domácnosti sa zakáže chovať alebo držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie, okrem chovu alebo držby nebezpečného psa. "To neplatí, ak ide o suku v poslednej tretine gravidity, dojčiacu suku, chorého psa alebo šteňa mladšie ako šesť mesiacov," uviedli poslanci parlamentu v dôvodovej správe návrhu novely. Výnimku bude tvoriť aj krátkodobé uviazanie psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru alebo jeho kŕmenia alebo pri výcviku psa. Zákaz držania psa tiež nemá platiť pri uviazaní služobného psa alebo psa určeného na osobitný účel počas vykonávania stráženia alebo inej pracovnej činnosti, na ktorú je tento pes určený. Za porušenie zákazu bude hroziť aj pokuta.

Mení sa tiež lehota, po ktorej prechádza nájdený pes do vlastníctva obce. Doteraz platilo, že ak sa vlastník odchyteného túlavého zvieraťa neprihlási o zviera do troch mesiacov od jeho umiestnenia do karanténnej stanice alebo do útulku, prechádza vlastníctvo psa na obec. Po novom to bude 45 dní.

Nová legislatíva má byť účinná od 1. januára 2022.

Prezidentka odobrila zmeny týkajúce sa pôsobenia asistentov poslancov


Prezidentka SR Zuzana Čaputová dala zelenú tomu, aby mohli byť asistentmi poslancov Národnej rady (NR) SR aj fyzické osoby, ktoré si založili jednoosobovú spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.). A to za predpokladu, že sú zároveň aj jediným spoločníkom a konateľom v nich. Táto zmena vyplýva z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú hlava štátu vo štvrtok podpísala.

"Cieľom návrhu zákona je zachovať pre poslancov NR SR naďalej možnosť, aby ich asistentmi mohli byť aj fyzické osoby, ktoré si založili jednoosobovú spoločnosť s ručením obmedzeným, za predpokladu, že tieto osoby sú zároveň aj jedinými spoločníkmi a konateľmi takýchto obchodných spoločností a spĺňajú všetky ostatné podmienky na výkon funkcie asistenta poslanca NR SR," vysvetlili autori legislatívnej zmeny.

Novela má nadobudnúť účinnosť 1. augusta 2021.

Prezidentka odobrila príplatok pre účastníkov národného boja za oslobodenie


Účastníci národného boja za oslobodenie v septembri dostanú 630 eur ako jednorazový príplatok k finančnému príspevku. Vyplýva to zo zákona o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách, ktorý vo štvrtok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Cieľom novely je ocenenie účasti v národnom boji za oslobodenie, ale aj zlepšenie sociálnej situácie priamych účastníkov odboja. "Pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny, ktoré sme si pripomenuli v roku 2020, sa považuje za významné oceniť osoby, ktoré sa ako príslušníci československej armády na Slovensku či v zahraničí, ako príslušníci spojeneckej armády a ako partizáni priamo 'so zbraňou v ruke', alebo ako pomocníci partizánov, zúčastnili na vojenských operáciách počas druhej svetovej vojny. Tieto osoby v boji za slobodu a demokraciu riskovali svoj život, ako aj životy svojich rodinných príslušníkov. Nespochybniteľnou mierou prispeli k víťazstvu nad fašizmom a sú vzorom a inšpiráciou, predovšetkým pre mladých ľudí, aby si vážili hodnoty mieru a slobody," odôvodnili novelu poslanci parlamentu.

Legislatíva má nadobudnúť účinnosť 1. augusta tohto roka. Jednorazový príspevok tak má následne platiteľ dôchodku oprávneným osobám vyplatiť do 30. septembra 2021.