Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Z.Čaputová vymenovala P.Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) vymenovala predsedu Najvyššieho správneho súdu SR Pavla Naďa (uprostred), vľavo ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) 18. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Naďa zvolila Súdna rada SR za kandidáta na predsedu NSS SR jednohlasne 20. apríla.

Bratislava 18. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v utorok sudcu Pavla Naďa za predsedu nového Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Funkčné obdobie predsedu NSS SR je päť rokov. Naďa zvolila Súdna rada SR za kandidáta na predsedu NSS SR jednohlasne 20. apríla.



Máte ojedinelú príležitosť viesť súd, ktorý je bez akejkoľvek záťaže z minulosti a máte jedinečnú príležitosť vybudovať súd, ktorý nadviaže na najlepšie tradície slovenského súdnictva,“ uviedla prezidentka SR v príhovore po vymenovaní nového šéfa NSS SR. Zdôraznila, že je pred Naďom úloha, aby presvedčil širokú verejnosť, že súd tohto druhu SR a jej občania potrebujú.

Prezidentka podotkla, že NSS SR sa má podieľať na ochrane ústavných práv a slobôd, chrániť občanov pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. Spomenula, že NSS SR má okrem správneho súdnictva aj ďalšie významné právomoci. Jedným z nich je disciplinárna právomoc.

Hoci inštrumenty pre disciplinárne súdnictvo sme mali v našej legislatíve aj doteraz, v praxi táto agenda dlhodobo zlyhávala,“ povedala s tým, že disciplinárne súdnictvo má vplyv na kvalitu celého justičného systému.

Naď študoval na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Bol advokátom, prokurátorom na Okresnej prokuratúre v Michalovciach a na Krajskej prokuratúre v Košiciach. Sudcom sa stal v roku 2006. Začínal na Okresnom súde v Michalovciach. Od roku 2008 pôsobí na Krajskom súde v Košiciach, kde sa v roku 2014 stal aj predsedom tamojšieho správneho kolégia. Od začiatku roku 2021 bol na stáži v správnom kolégiu Najvyššieho súdu (NS) SR.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako NS SR v oblasti správneho práva. Okrem toho naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Svoju rozhodovaciu činnosť má spustiť od 1. augusta.



TASR prináša profil prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu SR JUDr. Pavla Naďa, ktorý prešiel v rámci justície od profesie prokurátora, cez advokáta až po sudcu s pracovným zameraním na kontrolu verejnej správy.

Pavol Naď študoval v rokoch 1980 - 1984 na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Po skončení vysokej školy začínal v rokoch 1984 až 1987 ako právny čakateľ prokuratúry na Okresnej prokuratúre v Prešove a Trebišove. V roku 1987 začal pracovať na Krajskej prokuratúre v Košiciach na oddelení všeobecného a občiansko-súdneho dozoru, odkiaľ prešiel v roku 1990 na Okresnú prokuratúru do Michaloviec.

V rokoch 1993 až 2006 pôsobil ako advokát Slovenskej advokátskej komory.

Funkciu sudcu začal vykonávať od 31. marca 2006 na Okresnom súde v Michalovciach, kde pôsobil do 31. decembra 2007. Od 1. januára 2008 prešiel na Krajský súd do Košíc, na ktorom pôsobí od 24. januára 2011 ako predseda senátu a od 1. novembra 2014 ako predseda správneho kolégia. Od začiatku roku 2021 je na stáži v správnom kolégiu Najvyššieho súdu SR. V rokoch 2013 až 2016 bol členom disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu SR.

Pavla Naďa navrhla na šéfa novovznikajúceho súdu Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach a tiež dvaja členovia Súdnej rady - jej predseda Ján Mazák a člen Martin Michalanský.

Súdna rada SR zvolila 20. apríla 2021 JUDr. Pavla Naďa jednoznačne za kandidáta na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Hlasovalo za neho všetkých 17 prítomných členov s tým, že do funkcie ho musí vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie predsedu NSS SR je päť rokov.

Vznik NSS SR so sídlom v Bratislave priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu tiež ostatných právnických profesií, ako aj rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Svoju činnosť by mal začať od 1. augusta tohto roku.