Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zdravé potraviny na všetky stoly

Foto: Národný potravinový katalóg

Bratislava 21. marca (OTS) - Množstvo potravinových škandálov za posledné roky, ktoré sa objavili v okolitých krajinách, v niektorých prípadoch s presahom až na Slovensko, logicky spustilo dôležitú diskusiu na tému kvality potravín a jej kontroly.

Aplikovať efektívne nástroje a nájsť spôsob zabezpečenia dodržiavania štandardov potravín a potravinárskych surovín na pultoch slovenských predajní, ale ešte vo väčšej miere v oblasti verejného stravovania, je agendou viacerých spolupracujúcich inštitúcií.

Najmä téma zdravých a kvalitných potravín používaných v školských a predškolských zariadeniach, zodpovedných za výživu detských stravníkov, je stredobodom a cieľom projektu Národného potravinového katalógu (NPK) pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) a priamou koordináciou Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC).

Jednou z najjednoduchších ciest ako zabezpečiť vysokú kvalitu a výživovú hodnotu používaných potravín v stravovacích zariadeniach našich materských či základných škôl je používať čerstvé slovenské potraviny.Tie podliehajú prísnej kontrole, sú zárukou kvality a bezpečnosti.
Práve NPK má dostať čerstvé produkty vo vysokej kvalite, s garantovanými výživovými hodnotami, s vysokou flexibilitou dodávok a za primerané ceny do našich verejných jedální.

Katalóg má potenciál zabezpečiť kvalitné potraviny skoro až pre milión stravníkov. Nejde totiž iba o školské jedálne v materských, základných a stredných školách, ale aj v ďalších inštitúciách, ktoré nakupujú potraviny za verejné zdroje.
Ide o zdravotnícke a sociálne zariadenia, bezpečnostné a obranné zložky štátu, ústavy na výkon trestu, stravovacie zariadenia zamestnancov verejnoprávnych inštitúcií, ako sú ministerstvá a úrady.

Prostredníctvom NPK bude môcť týmto inštitúciám ponúkať a predávať svoje produkty každý kvalifikovaný dodávateľ, právnická alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorý ponúka potraviny a stravovacie služby. Okruh ponúkaných produktov budú môcť dodávatelia neustále rozširovať. Samozrejme, dodávateľ musí na vstup do NPK preukázať, že nie je dlžníkom štátu a jeho ním ponúkané produkty spĺňajú všetky potrebné kvalitatívne normy.

Viac o prínosoch a ambíciách Národného potravinového katalógu sa dozviete na stránke www.npkinfo.sk.