Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Aj Slováci žijúci v zahraničí sa môžu dať zaočkovať v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Do 14. júna mali nárok na poskytnutie očkovania všetci občania SR, všetky osoby zdravotne poistené v SR a všetky osoby s nárokom na úhradu plného rozsahu zdravotnej starostlivosti v SR.

Bratislava 21. júna (TASR) - Aj Slováci, ktorí žijú v zahraničí, sa môžu dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku. Ak sú poistení v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ), náklad na očkovanie slovenskej zdravotnej poisťovni, ktorá očkovanie uhradila na Slovensku, vráti zdravotná poisťovňa štátu, v ktorom sú poistení. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Priblížila, že do 14. júna mali nárok na poskytnutie očkovania všetci občania SR, všetky osoby zdravotne poistené v SR a všetky osoby s nárokom na úhradu plného rozsahu zdravotnej starostlivosti v SR.

Od 14. júna sa tento okruh osôb rozšíril o všetky nepoistené osoby, ktoré majú v SR akúkoľvek formu pobytu, teda trvalý, prechodný či napríklad tolerovaný. Ak osoba splní podmienky nároku na očkovanie, je podľa MZ SR zaočkovaná bezplatne.

Očkovanie za úhradu pre osoby, ktoré podmienky nároku nespĺňajú, nie je možné. "V prípade ľudí poistených v inom členskom štáte sa náklad refunduje od zdravotnej poisťovne v inom členskom štáte," uzavrela.