Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Alergikov v týchto dňoch potrápi peľ tráv na celom území SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stromy pomaly dokvitajú a v ovzduší nadobúda prevahu peľ bylín, uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 4. júna (TASR) – V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ brezy dosiahol alergiologicky významné denné koncentrácie už len na severnom Slovensku. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s tým, že peľová sezóna ďalšieho silného alergénu – tráv z čeľade lipnicovitých - sa rozbehla naplno už na celom území Slovenska.

"Peľová sezóna brezy sa skončila a ani transportovaný peľ už nezvýši denné koncentrácie do alergiologicky významných hladín. Naplno sa rozbehla sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. Peľ ihličnanov má klesajúcu tendenciu na celom území Slovenska a žlté povlaky už zmiznú aj na severnom a východnom Slovensku. Stromy pomaly dokvitajú a v ovzduší nadobúda prevahu peľ bylín," konštatovala Lafférsová.

Podľa nej denné koncentrácie spór húb (plesní) počas teplejších dní stúpnu. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňovať najmä zrážková činnosť.