Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Odborníci: Do jedálnička sa na jar odporúča zaradiť medvedí cesnak

Na archívnej snímke zber medvedieho cesnaku. Foto: TASR/Roman Hanc

Mladé listy medvedieho cesnaku možno podľa odborníkov použiť do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov či pesta.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Do jedálnička je na jar vhodné zaradiť bylinky či klíčky. Odporúča sa aj medvedí cesnak. Zabúdať netreba ani na vhodný pitný režim. Pripomenula to zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

"Bylinky, ale aj klíčky možno pridať do jedál, napríklad šalátov a jarných polievok. Bylinky sú zdrojom veľkého množstva minerálov a vitamínov, ktoré organizmu chýbajú práve v jarných mesiacoch. Počas teplejších dní sa odporúča viac času tráviť vonku na slnku, aby si organizmus syntetizoval vitamín D," priblížila.

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR odporučili aj medvedí cesnak. "Obsahuje veľa dôležitých látok a vitamínov. Je chutnou doplnkovou prevenciou pred chrípkou a prechladnutím," ozrejmili. Mladé listy medvedieho cesnaku možno podľa nich použiť do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov či pesta.

Hamade zároveň apelovala na vhodný pitný režim. "Ideálne je piť obyčajnú vodu, nesladenú a neperlivú. Vhodné sú minerálne vody s obsahom horčíka. Pitnú vodu možno striedať s nesladenými ovocnými alebo bylinkovými čajmi," dodala.