Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Dopyt po liečbe ľudí so závislosťami sa počas koronakrízy znížil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dopyt po liečbe pre závislosť od patologického hrania klesol o viac ako 70 percent pri porovnaní s februárom 2020.

Bratislava 6. mája (TASR) – Dopyt Slovákov po liečbe zo závislostí na drogách, alkohole či gamblingu, teda patologickom hráčstve, počas pandémie nového koronavírusu klesol. Informoval o tom hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí a riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) Ľubomír Okruhlica. Vidí za tým vnútorný strach ľudí v čase pandémie, ale aj vonkajšie opatrenia núdzového stavu v krajine.

V centre porovnali dopyt zo strany pacientov za mesiac február, marec a apríl 2020. "V porovnaní s februárom sa v marci znížil dopyt po liečbe od alkoholu a drog zhodne o desať percent, kým u gamblingu až o tretinu o 33 percent," komentoval. V apríli došlo k zníženiu dopytu po liečbe u alkoholu a drog v porovnaní so stavom pred epidémiou podľa odborníka o 30 percent.

Dopyt po liečbe pre závislosť od patologického hrania klesol o viac ako 70 percent pri porovnaní s februárom 2020.

Obdobne v CPLDZ zaznamenali významný pokles volaní na linke pre problémy s hraním hazardných hier. V apríli 2020 zaregistrovali celkovo pokles výkonov asi o 20 percent. "Extrémny pokles dopytu po liečbe pre problémy s hraním poukazuje, aký silný efekt môže mať úplný zákaz dostupnosti, teda prohibícia, na redukciu zdravotných problémov," doplnil Okruhlica.

V súvislosti so situáciou okolo pandémie muselo CPLDZ zrušiť terapeutické skupiny a kluby v ambulantných programoch. Čiastočne ich nahradili individuálnymi terapiami, zrušiť sa museli aj vychádzky a priepustky v lôžkovej časti, pacientom rozšírili možnosti telefonovania.

V centre tiež vykonávali skríning pacientov, merali im teplotu pred vstupom do ambulancií a pred prijatím na oddelenie. Rovnako ich testovali na prítomnosť protilátok na ochorenie COVID-19, či obmedzili počet vstupov pacientov do budovy. U zamestnancov vykonávali plošné testy na protilátky. Povinne nosili rúška alebo respirátory FFP2 či FFP3, ochranné okuliare, štíty, či šatky. Priestory centra a ambulancií dezinfikovali napríklad UV žiaričom.

"Na oddelení sme nezaznamenali doposiaľ žiadny prípad ochorenia COVID-19 a ani nevieme o infekcii u žiadneho nášho ambulantného pacienta," dodal Okruhlica.

CPLDZ je ako subjekt hospodárskej mobilizácie podľa potreby pripravené reprofilizovať sa, prípadne poskytnúť odborníkov iným nemocniciam na nevyhnutný čas v zvládaní pandémie nového koronavírusu.