Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

LOZ presunul verejnú listinu neúplatných lekárov na iný web

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto: TASR - Michal Svítok

Verejná listina, v ktorej lekár deklaruje, že úplatky neberie, sa presunula na iný web – navstevalekara. sk.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Lekárski odborári chcú pokračovať vo svojej iniciatíve proti úplatkom v zdravotníctve. Verejná listina, v ktorej lekár deklaruje, že úplatky neberie, sa presunula na iný web – navstevalekara.sk. "Ten pôvodný, lekar.sk, zmenil majiteľa a spolupráca s ním už nepokračovala," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Iniciatíva "Ďakujem, úplatky neberiem" má prispieť k transparentnejšiemu prostrediu v zdravotníctve. Vznikla pred troma rokmi. Na jej zozname je zhruba asi desať percent nemocničných lekárov. "Veríme, že spolupráca s novým portálom bude úspešnejšia a k iniciatíve sa pripojí ešte viac lekárov," uviedol Visolajský. Na zozname by rád videl viac kolegov z ambulancií. Podobné internetové stránky vyzval, aby sa k iniciatíve pripojili. Jemu úplatok ešte nik nenúkal.

Na webe je podľa jeho zakladateľa Michala Šveca zaregistrovaných približne 300 lekárov. Mesačne ho navštívi asi štvrť milióna ľudí. Odmietavý postoj k úplatkom môžu vo svojej vizitke deklarovať prečiarknutou obálkou.

Pacienti musia podľa Visolajského vedieť, že v nemocniciach budú adekvátne ošetrení aj bez úplatku. "Nemusia pritom riešiť obavy, či predsa len nemali lekárovi niečo dať," konštatoval. Mnohé prieskumy podľa jeho slov totiž ukazujú, že ľudia dávajú úplatky v drvivej väčšine sami. Bez toho, aby to od nich niekto žiadal.

Aktivitu LOZ si všimla aj Európska komisia v štúdii z roku 2013 ku korupcii v zdravotných systémoch Európskej únie. Označila ju za pokus prelomiť začarovaný kruh korupcie v zdravotnej starostlivosti. "Nie je to smrteľná rana pre korupciu, ale je považovaná za pozitívny krok," píše sa v štúdii.

Proti korupcii na linke pacient – lekár zaviedlo opatrenie aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Prípady podozrenia z korupcie môžu ľudia nahlásiť okrem antikorupčnej linky MZ SR aj v každej fakultnej a univerzitnej nemocnici, a to prostredníctvom e-mailu.





Tu bude player