Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na pacienta ostáva pre administratívu málo času, upozornili sestry

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Pomôcť riešiť situáciu by podľa sestry mohlo zavedenie IT systému pre lepší a efektívnejší manažment pacientov a liekov.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Sestry, ktoré pracujú v ambulanciách na liečbu pacientov so sklerózou multiplex (SM) tvrdia, že im administratívna práca zaberá takmer 90 percent pracovného času. Hovoria o tom, že sú na pokraji vyhorenia. Pomôcť by im mohlo zavedenie nového IT systému a vytvorenie multidisciplinárnych centier.

Starostlivosť o pacientov s týmto ochorením je podľa ich slov časovo náročná. Okrem pravidelného podávania infúzií, odberov krvi či zaúčania pacientov si vyžaduje tiež zdravotné kontroly trvajúce aj viac ako hodinu. Pre pandémiu nového koronavírusu majú aj ďalšie povinnosti.

„Veľké množstvo času, ktoré by sme mohli venovať pacientom, strávime nad papiermi," uviedla sestra z centra pre liečbu sklerózy multiplex v Ružinove Viera Zigová.

Popísala, že to zahŕňa napríklad ručné vypisovanie žiadaniek na lieky, prípravu zdravotnej dokumentácie či kontrolu schvaľovania liečby zdravotnou poisťovňou. Poukázala na to, že hoci môžu sestry zasielať e-recepty, musia ich ručne zapisovať, aby kontrolovali ich schválenie zdravotnou poisťovňou.

Na začiatku pandémie sa pacienti zo strachu preobjednávali na neskoršie termíny. Sestry tak napokon museli vybavovať veľa zdravotných prehliadok naraz. „Teraz je to o to horšie, že počas 'COVID-u' je v každej ambulancii namiesto dvoch len jedna sestra," doplnila sestra Silvia Bekeová z SM centra z Košíc.

Zigová tvrdí, že cítia nápor z každej strany. „Neistota a strach z pandemickej situácie lomcuje nielen pacientmi, ale i zdravotnými sestrami a lekármi - nikdy nevieme, čo pracovný deň prinesie, či neochorieme alebo či nebudeme musieť pomáhať na covidovom oddelení," popísala s tým, že súčasťou ich práce sa stali aj dlhé telefonáty s pacientmi.

Pomôcť riešiť situáciu by podľa sestry mohlo zavedenie IT systému pre lepší a efektívnejší manažment pacientov a liekov. Dlhodobé riešenie vidí vo vytvorení multidisciplinárnych centier, ktoré by poskytli komplexnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov so sklerózou multiplex. Tie sú v zahraničí bežné, na Slovensku podľa sestier chýbajú.

V centrách by tak pôsobili psychológovia, fyzioterapeuti, logopédi, urológovia, prípadne iní špecialisti. „Na liečbu tohto ochorenia je totiž zvyčajne potrebná spolupráca viacerých odborníkov naraz," zhodli sa sestry.