Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pre horúčavy prijali nemocnice viaceré opatrenia

Na archívnej snímke vchod do Univerzitnej nemocnice Bratislava. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Univerzitná nemocnica Bratislava dodržiava dokument Zabezpečenie ochrany zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci.

Bratislava 21. júla (TASR) - Nemocnice prijali pre horúčavy viaceré opatrenia pre pacientov i zamestnancov. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) i niektoré nemocnice zo siete Svet zdravia napríklad skrátili pracovnú dobu. Pre TASR to potvrdili nemocnice.

UNB dodržiava dokument Zabezpečenie ochrany zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci. "Upravuje zásady zabezpečenia hygienicky vyhovujúcich pracovných podmienok zamestnancov všetkých pracovných pozícií v podmienkach záťaže teplom a záťaže chladom pri dlhodobej práci na jednotlivých pracoviskách," vysvetlila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Počas mimoriadne teplých dní podľa jej slov zabezpečujú pitný režim pre zamestnancov i pacientov, umožňujú tiež prestávky na osprchovanie či ovlaženie pokožky. Kliská podotkla, že v nemocniciach UNB sú aj žalúzie a rolety, ktoré bránia prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná. Na pracoviskách, ktoré nemajú klimatizáciu, zabezpečuje UNB zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. "Uvedené sa netýka priestorov, v ktorých sa poskytuje zdravotná starostlivosť, z dôvodu zvýšenej rýchlosti prúdenia vzduchu v priestore a rizika prenosu mikroorganizmov vzdušnou cestou," doplnila.

V nemocniciach siete Zdravia je na zrekonštruovaných oddeleniach či na niektorých pracoviskách, napríklad operačných sálach klimatizácia samozrejmosťou, ozrejmila komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková. "Na tých ostatných, ktoré na prestavbu ešte čakajú, sa snažíme klimatizáciu inštalovať priebežne, zamestnanci a pacienti majú väčšinou k dispozícii ventilátory," spresnila. Nemocnice podľa nej tiež často poskytujú zamestnancom minerálne vody, multivitamíny, niekde aj nanuky.