Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

POZOR: Nepravidelný pulz môže signalizovať, že srdce nepracuje správne

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Práve mladí ľudia ako ambasádori by mali hovoriť so svojimi rodičmi a starými rodičmi o fibrilácii predsiení a potrebe pravidelne si merať pulz.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Nepravidelný pulz môže signalizovať, že srdce nepracuje správne. Upozorňuje na to informačná kampaň #NajkrajsieGesto. Spustili ju Slovenská asociácia srdcových arytmií (SASA) a pacientska organizácia Sekunda pre život ako pokračovanie informačnej kampane Poznaj pulz - predchádzaj porážke. Jej cieľom je upozorniť na dôležitosť prevencie, ktorá spočíva v pravidelnom meraní si pulzu na zápästí či krku.

Prezident SASA a prednosta oddelenia arytmií a kardiostimulácie Národného ústavu srdcovo-cievnych ochorení (NÚSCH) Robert Hatala zdôraznil, že fibrilácia predsiení je epidémiou 21. storočia, ktorá postihuje prevažne seniorov. "Toto ochorenie je dobre liečiteľné, a to tak medikamentózne, ako aj prostredníctvom invazívnych techník. Dôležité je, aby pacient rozoznal príznaky a včas navštívil lekára. Prevencia je aj v tomto prípade kľúčová. Ľudia nad 65 rokov by si pravidelne mali merať pulz," uviedol s tým, že práve kampaň ich k tomu priamo vyzýva.

Prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti Peter Hlivák doplnil, že na Slovensku rastie počet ľudí, ktorým bola diagnostikovaná fibrilácia predsiení, a to nielen vo vekovej kategórii nad 65 rokov. Na Slovensku trpí týmto ochorením podľa jeho slov viac ako 120.000 pacientov. "Včasný záchyt ochorenia a správna liečba môže pacientov ochrániť pred mozgovou mŕtvicou. Niekedy stačí aj málo, pravidelne si merať pulz prstami jednej ruky na zápästí či krku," povedal.

Do kampane na sociálnych sieťach, zameranej na mladých ľudí, sa zapojili viacerí influenceri, ktorí predstavujú prostredníctvom videa silu gesta dvoch prstov, ktorými by si pacienti mali merať pulz na zápästí či krku.

Práve mladí ľudia ako ambasádori by mali hovoriť so svojimi rodičmi a starými rodičmi o fibrilácii predsiení a potrebe pravidelne si merať pulz. Cieľom je naučiť Slovákov, najmä seniorov, aby si pravidelne kontrolovali pulz, ktorý by mal byť v rozpätí 50 až 100 úderov za minútu.