Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

NTS spúšťa kampaň zameranú na podporu darovania krvnej plazmy

Na snímke zľava projektová manažérka Národnej transfúznej služby SR (NTS SR) Martina Frigová, prezident Slovenského olympíjského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, ambasádori a zlatí olympíjski medailisti Zuzana Rehák Štefečeková, Matej Tóth a riaditeľ Národnej transfúznej služby SR Ivan Oleár počas tlačovej konferencie Národnej transfúznej služby SR (NTS SR) v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom na tému "Spustenie kampane Mám zlato v krvi zameranej na darovanie krvnej plazmy" v Bratislave 6. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Krvnú plazmu môže darovať osoba, ktorá je zdravá a má viac ako 18 rokov, váži minimálne 50 kilogramov, absolvuje na odbernom centre NTS SR krvné testy a lekárske vyšetrenie.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) SR spúšťa kampaň Mám zlato v krvi zameranú na podporu darovania krvnej plazmy. TASR o tom informovala projektová manažérka NTS SR Martina Frigová. "V krvi každého z nás koluje tekuté zlato a odkázaný na darovanú plazmu môže byť jedného dňa každý z nás," uviedla.

"Krvná plazma je unikát, ktorý sa nedá vyrobiť. Je to žltkastá číra tekutina, ktorá tvorí 55 až 60 percent našej krvi. Túto životne dôležitú tekutinu môžu poskytnúť iba darcovia plazmy, nemožno ju synteticky vytvoriť ani vyrobiť v laboratóriu," priblížila Frigová. Vyrábajú sa z nej rôzne lieky a potrebná je tiež v chirurgii, pohotovostnej medicíne a pri mnohých závažných a chronických ochoreniach.

NTS podotkla, že začiatkom roka spustila nový typ odberu plazmy prostredníctvom špeciálnych separátorov, tzv. plazmaferézy. "Týmto významnejšie prispievame do európskeho 'plasmapoolu' s cieľom zabezpečiť národnú sebestačnosť v transfúznych liekoch vyrobených z plazmy," vysvetlila Frigová.

Krvnú plazmu môže darovať osoba, ktorá je zdravá a má viac ako 18 rokov, váži minimálne 50 kilogramov, absolvuje na odbernom centre NTS SR krvné testy a lekárske vyšetrenie. Viac informácií je dostupných na webe www.mamzlatovkrvi.sk.