Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odmietnime to robiť, hovorí Drucker na margo korupcie v zdravotníctve

Na archívnej snímke Tomáš Drucker. Foto: TASR/Martin Baumann

Problém korupcie považuje minister zdravotníctva za nedostatok vzťahu ľudí žijúcich na Slovensku s verejnými záležitosťami, ktoré sa prejavujú vo všetkých sférach spoločenského života.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Slovenské zdravotníctvo nie je v takom katastrofálnom stave, aby ľudia v obave o svoje zdravie museli dávať úplatky. Myslí si to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). "Je to zvyk, ktorý tu panuje dekády. Nemyslím si, že súvisí s predstavou o absolútne katastrofálnom stave. Nehovorím, že nemáme problémy v zdravotníctve," skonštatoval.

Problém korupcie považuje za nedostatok vzťahu ľudí žijúcich na Slovensku s verejnými záležitosťami, ktoré sa prejavujú vo všetkých sférach spoločenského života. "Toto nevzniklo ako dovoz z Marsu, to sme si tu my, ako ľudia tejto krajiny, vytvorili a vytvárame dlhé dekády, tak to odmietnime robiť," uviedol s tým, že keď nebude ponuka, nebude dopyt.

Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru odhalila v poslednom období viacero prípadov korupcie v zdravotníctve. Vlani polícia obvinila pre prijímanie úplatku osem zdravotníkov, v tomto roku to do augusta bolo päť osôb. Pre podplácanie zdravotníkov vlani obvinili 35 ľudí a do augusta 2017 zatiaľ 15 osôb, uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Drucker poznamenal, že všimné pre zdravotníkov možno mnohí ľudia nepovažuje za škodlivé a zlé, ale vnímajú to napríklad ako prejav vďaky. "Sú to možno generácie, ktoré sa musia vymeniť, aby sme rozumeli a chápali, že istá miera solidarity, spolupráce, vykonania svojej práce si nevyžaduje ďalšie všimné, ďakujem a podobne," poznamenal Drucker.

Je presvedčený, že prípady korupcie v zdravotníctve nie sú až také rozšírené, neteší ho, že vrhajú zlé svetlo na všetkých lekárov. "Je to zažitý dlhodobý systém. Súhlasím, že miera korupcie existuje, tak ako existuje v mnohých krajinách. Naším cieľom je ju čo najviac nielen sankčnými mechanizmami, ale návratom k základným morálnym hodnotám dostať preč. To si ale vyžaduje zmenu v myslení," zhrnul s tým, že to nevyriešia len ministri, premiér a prezident. Pripomína, že zodpovední sú aj jednotlivci. "Každý sa môže rozhodnúť, či to bude robiť, alebo nie," zdôraznil.

Podľa slovenskej právnej úpravy je trestné úplatky dávať aj prijímať. "Úplatkom pritom nie sú len peniaze, ale napríklad aj rôzne protislužby. Tomu, kto si žiada, dá sľúbiť či prijme úplatok hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Ak niekto inému ponúkne, sľúbi alebo dá úplatok, môže dostať trest odňatia slobody až na tri roky," vysvetlil pre TASR docent trestného práva Peter Kováč.

Pre úplatok zadržali tento rok napríklad nitrianskeho ortopéda či primára klinickej hematológie v prešovskej fakultnej nemocnici.