Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Opatrenia pre vysoké teploty prijali nemocnice aj záchranky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Pitý režim majú zabezpečený i zdravotnícki pracovníci ZZS Bratislava.

Bratislava 22. júla (TASR) - Opatrenia pre vysoké teploty prijali nemocnice aj záchranky, nechýba medzi nimi pitný režim či klimatizácia. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré pre TASR poskytli Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava a bratislavský Národný ústav detských chorôb (NÚDCH).

"V NÚDCH robíme všetko preto, aby sme pomohli zmierniť záťaž pacientov aj personálu vyvolanú horúčavami. U pacientov hospitalizovaných na lôžkových pracoviskách personál opakovane sleduje, či sú dostatočne hydratovaní, či majú zabezpečený pitný režim a sleduje sa jeho dodržiavanie," uviedla hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Veľa pracovísk nemocnice je podľa jej slov klimatizovaných. Ide napríklad o operačné sály, jednotky intenzívnej starostlivosti, ambulancie, zákrokové miestnosti či oddelenie urgentného príjmu a transplantačnú jednotku kostnej drene. "Priestory, ktoré sú najatakovanejšie teplom, riešime inštaláciou lokálnych klimatizačných jednotiek," ozrejmila s tým, že v celej nemocnici sú tiež vymenené okná s tieniacimi žalúziami.

Pacienti so zavedenými kanylami podľa hovorkyne dostávajú infúzie, čím sa im zvyšuje venózny príjem tekutín. Deti s horúčkami dostávajú chladené infúzie. Pre zamestnancov vedenie nemocnice zabezpečilo pitný režim, umožnilo tiež prestávky. "Vedúci pracovníci po zabezpečení všetkých činností a plynulosti chodu jednotlivých pracovísk môžu podľa typu pracoviska umožniť aj skorší odchod z práce," doplnila Kamenická.

Pitý režim majú zabezpečený i zdravotnícki pracovníci ZZS Bratislava. Zároveň všetky jej ambulancie disponujú klimatizačnými jednotkami. "Čím je zabezpečený maximálny komfort pre pacienta aj posádku," doplnila vedúca oddelenia komunikácie Darina Schreková.