Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Približne u desiatich percent kliešťov našli pôvodcu lymskej boreliózy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Kliešte sa monitorujú v 11 lokalitách v Komárňanskom okrese.

Komárno 10. mája (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne monitoroval aj v júni výskyt kliešťov vo viacerých lokalitách na juhu Slovenska. Po aprílovom a májovom teplom a vlhkom období, keď bola ich aktivita stredná alebo vysoká, v aktuálnom mesiaci klesla.

Kliešte sa monitorujú v 11 lokalitách v Komárňanskom okrese. "RÚVZ tento rok vykonal prvý monitoring vo februári, pričom už takto skoro boli pozorované viaceré lokality so zvýšenou aktivitou kliešťov. Výsledky marcového monitoringu už poukázali na vysokú aktivitu kliešťov a na prelome apríla a mája už bola aktivita kliešťov stredná až vysoká, pričom v jednej lokalite dokonca extrémne vysoká," informoval RÚVZ.

V júni bola vysoká aktivita kliešťov zaznamenaná v rekreačnom areáli Martovce a v Moči. Stredná aktivita sa zistila v Komárne v časti Kava. Na zvyšných lokalitách monitoring neodhalil žiadny výskyt kliešťov. Na ich zisťovanie sa využíva metóda vlajkovania. "Používa sa na to biely flanel. Ním sa prechádza po povrchu lokality, ktorý pracovníci monitorujú. Keď sa o kliešťa v tráve obtrie flanel, reflexívne sa naň prichytí. Na bielej látke sú potom kliešte dobre viditeľné, takže ich rýchlo zbadáme, pozbierame a spočítame," vysvetlil RÚVZ.

Reprezentatívna vzorka kliešťov zozbieraných v každej lokalite sa vyšetruje metódou real-time PCR na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu. "Ich výskyt sme dokázali v kliešťoch zo všetkých lokalít v približne desiatich percentách prípadov," uviedol Martin Sojka z RÚVZ v Komárne.