Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Tri nemocnice na Spiši sú v súvislosti s koronavírusom pripravené

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Dôležitým limitujúcim faktorom je dostatok personálu, ktorý môže byť asiahnutý pandémiou.

Kežmarok/Levoča/Krompachy 13. marca (TASR) - Nemocnice v Kežmarku, Krompachoch a Levoči sú v súvislosti s rozšírením nákazy nového koronavírusu pripravené. V jednotlivých nemocniciach boli zriadené izolačné miestnosti, na LCD monitoroch bol nasadený informačný videospot pre pacientov o základných preventívnych opatreniach. TASR o tom informovala hovorkyňa siete zdravotníckych zariadení Agel SK Martina Pavliková.

„Zdravotnícke zariadenia disponujú dostatkom osobných ochranných pomôcok, a to tak na oddeleniach, ako aj v ambulanciách. Celkový stav zásob, ako aj aktuálny stav na jednotlivých pracoviskách je priebežne kontrolovaný, sleduje sa racionálne nakladanie s týmito pomôckami,“ uviedla Pavliková.

Hovorkyňa dodala, že Agel SK intenzívne chráni aj personál nemocníc, všetci boli poučení o preventívnych opatreniach a ochrane zdravia. Zamestnanci majú zákaz zúčastňovať sa na poradách, zhromaždeniach a zasadnutiach väčšieho rozsahu aj v rámci svojich pracovísk. Denne sa podľa nej kontroluje stav a nakladanie s osobnými ochrannými pomôckami a dezinfekciou.

„V jednotlivých zariadeniach sme zaznamenali pokles pacientov na ambulanciách, akútne operácie sa realizujú bez obmedzenia. V prípade vyhlásenia pandemického plánu majú naše zdravotnícke zariadenia presne definované, ako postupovať,“ priblížila Pavliková.

Dôležitým limitujúcim faktorom je dostatok personálu, ktorý môže byť podľa hovorkyne zasiahnutý pandémiou, a rozhodujúcim faktorom je zabezpečenie dostatočného množstva liekov, dezinfekcie a ochranných pomôcok. „Toto je však v prípade pandémie najmä úloha štátu, naša sieť zdravotníckych zariadení je pripravená na súčinnosť,“ dodala. Nemocnice v Krompachoch, Kežmarku a Levoči patria do siete zdravotníckych zariadení, ktoré systémovo riadi spoločnosť Agel SK.