Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zdravotníci varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami

Ilustračné foto. Foto: TASR/ÚVZ SR

Zdraviu nebezpečným výrobkom je potenciálne výrobok na čistenie pokožky s názvom Muravjinij spirt.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré sa môžu nachádzať aj na území Slovenska. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (Rapex) ich nahlásili kontrolné orgány v Litve, Taliansku a Írsku. TASR o tom informovala komunikačná referentka ÚVZ SR Jozefína Kaššová.

Zdraviu nebezpečným výrobkom je potenciálne výrobok na čistenie pokožky s názvom Muravjinij spirt. Výrobok obsahuje kyselinu mravčiu s koncentráciou 1,4 percenta. Prekročená povolená koncentrácia môže vyvolať podráždenie alebo alergickú reakciu, upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nebezpečná pre zdravie je aj farba na tetovanie Red Cherry značky Intenze zo Spojených štátov amerických. "Vo výrobku sa nachádza látka o-Anisidine," uviedol Mikas. ÚVZ upozorňuje aj na farbu na tetovanie Viola-Plum. Vo výrobku bolo podľa Mikasa zistené prekročenie maximálneho povoleného množstva niklu a medi.

Výrobok na bielenie pokožky Lightening Body Lotion značky Biocarrot obsahuje kortikosteroid Clobetasol propionate. Mikas poznamenal, že je tak v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

„Je možné, že sa uvedené výrobky vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ uzavrel Mikas.