Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

POZOR: Na Slovensku sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky

Vo farbách na tetovanie Mixing Yellow (na snímke) a Schamrock značky Fusion Ink pochádzajúcich zo Spojených štátov amerických zistili prekročené maximálne povolené množstvo stanovené pre nečistoty kadmia. Je možné, že sa nachádzajú aj v Slovenskej republike. Bratislava, 13. augusta 2020. Foto: TASR – ÚVZ SR

Tieto výrobky sú v rozpore s európskymi predpismi na požadovanú bezpečnosť kozmetiky. Je možné, že sa nachádzajú aj v Slovenskej republike.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na potenciálne nebezpečný krém na ruky a dve farby na tetovanie. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky ich nahlásil kontrolný orgán v Nemecku. TASR o tom informovala Daša Račková z komunikačného referátu ÚVZ SR.

V kréme na ruky Intensiv Handcreme mit Sheabutter & Allantoin značky Elcurina pôvodom z Nemecka výrobca počas vlastnej mikrobiologickej kontroly zistil zvýšený počet mikroorganizmov, ktoré môžu v prípade kontaktu s poškodenou pokožkou alebo očami spôsobiť infekcie alebo podráždenie.

Vo farbách na tetovanie Mixing Yellow a Schamrock značky Fusion Ink pochádzajúcich zo Spojených štátov amerických zistili prekročené maximálne povolené množstvo stanovené pre nečistoty kadmia. Na etikete výrobkov sa v zozname zložiek uvádzajú pigmenty, ktoré môžu za istých okolností pôsobiť rakovinotvorne. Vo farbe Schamrock sa navyše nachádza konzervačná látka benzisothiazolinone nepovolená pre tento typ výrobkov.

Tieto výrobky sú v rozpore s európskymi predpismi na požadovanú bezpečnosť kozmetiky. Je možné, že sa nachádzajú aj v Slovenskej republike.