Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Národnom ústave detských chorôb musia ľudia povinne nosiť rúška

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nemocnica tiež prijala preventívne opatrenia na všetkých lôžkových pracoviskách.

Bratislava 12. marca (TASR) – Každá osoba pohybujúca sa v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH), vrátane zamestnancov, musí povinne nosiť rúško. V rámci preventívnych opatrení dostanú pri registrácii rúška všetci pacienti aj ich sprievodcovia. Taktiež bude pre všetkých k dispozícii dezinfekcia. Tieto plošné opatrenia prijal ústav v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine vo štvrtok poobede. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

"Každé dieťa môže sprevádzať len jedna dospelá osoba – rodič alebo zákonný zástupca dieťaťa," povedala Kamenická. Ten musí vyplniť dotazník, v ktorom uvedie, či má dieťa prejavy akútneho respiračného ochorenia, či cestoval pred menej ako 14 dňami do krajiny alebo cez krajinu s výskytom nového koronavírusu a či sa stretol s osobou, u ktorej bol potvrdený nový koronavírus. Pacientov, ktorí sa stretli s takýmto človekom, alebo majú pozitívnu cestovateľskú anamnézu, umiestnia do izolačnej miestnosti, v ktorej ich ošetria. "Do odborných ambulancií sa dostanú len pacienti a sprievodcovia epidemiologicky negatívni," doplnila Kamenická.

Nemocnica tiež prijala preventívne opatrenia na všetkých lôžkových pracoviskách. "Sprevádzajúce osoby hospitalizovaných pacientov môžu opustiť kliniku len s vedomím personálu v odôvodnenom prípade, napríklad pri návšteve jedálne, a nesmú opustiť areál nemocnice," informovala hovorkyňa. NÚDCH podľa nej v záujme ochrany a bezpečnosti pacientov a plynulosti prevádzky redukuje plánované výkony a hospitalizácie. Pracovníci v administratíve môžu po dohode so svojím priamym nadriadeným pracovať z domu.

"V celej nemocnici pretrváva plošný zákaz návštev vrátane výuky študentov," hovorí Kamenická. Od štvrtka do odvolania je prerušená činnosť nemocničnej základnej školy aj materskej školy.