Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V pondelok v dôsledku horúčav skolabovali desiatky ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Seniori a chronicky chorí ľudia by mali obmedziť aktivity na minimum a von vychádzať ráno alebo večer.

Bratislava 11. augusta (TASR) – V pondelok v dôsledku vysokých teplôt skolabovali desiatky ľudí, zdravotnícki záchranári museli zasahovať 78-krát. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Najviac, a to v 15 prípadoch, museli zdravotnícki záchranári pomáhať v Prešovskom kraji. Naopak, najmenej – šesť prípadov riešili v Trnavskom kraji. V Košickom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji boli ku kolapsom z tepla privolaní po 11-krát. V Nitrianskom kraji pomáhali v deviatich prípadoch, v Bratislavskom kraji v ôsmich prípadoch a Žilinskom kraji pomáhali sedemkrát.

Počas letných horúčav je vhodné nosiť ľahké letné oblečenie a dodržiavať pitný režim. Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Piť treba pravidelne, v menších dávkach, nie ľadové, skôr vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu.

Deti by mali piť pred každou fyzickou aktivitou aj po nej. Najmenšie deti je vhodné počas dňa aj ochladzovať, napríklad ich denne niekoľkokrát sprchovať alebo pretrieť vlhkým uterákom. Seniori a chronicky chorí ľudia by mali obmedziť aktivity na minimum a von vychádzať ráno alebo večer.