Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna ostáva stabilizovaná, v ovzduší dominuje peľ pŕhľavy

Ilustračné foto Foto: TASR/ján Siman

Najvyššie hladiny peľu pŕhľavovitých zachytili v Žiline, a to 560 peľových zŕn na kubický meter (m3) vzduchu.

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) – V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s tým, že peľová situácia ostáva naďalej stabilizovaná.

"Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval v ovzduší len v nízkych denných koncentráciách. Výraznejšie stúpli denné koncentrácie peľu inváznej ambrózie, najmä v teplejších oblastiach Slovenska. Peľová sezóna paliny už prešla svojím vrcholom," priblížila Lafférsová. Ako dodala, denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých dosahovali na väčšine územia Slovenska veľmi vysoké koncentrácie.

Najvyššie hladiny peľu pŕhľavovitých zachytili v Žiline, a to 560 peľových zŕn na kubický meter (m3) vzduchu. V Bratislave zas boli namerané najvyššie hodnoty peľu ambrózie, koncentrácia dosiahla 130 peľových zŕn na m3 vzduchu. Vo veľmi vysokých hladinách sa vplyvom zrážkovej činnosti udržiavajú aj denné koncentrácie všetkých spór húb (plesní), pričom naďalej dominujú rody Alternária a Cladospórium.

"Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližšom období. Výskyt peľu paliny má klesajúcu tendenciu. Predpokladáme výrazný nárast peľu inváznej ambrózie," uviedla Lafférsová. Vo veľmi vysokých hodnotách sa udržia aj denné hladiny spór húb. Peľovú situáciu pritom budú ovplyvňovať zrážky aj výraznejšie ochladenie.