Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Zdravotná starostlivosť bude poskytnutá každému utečencovi z Ukrajiny

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

V súvislosti s vykazovaním sa ministerstvo dohodlo so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP), ktorá má pomôcť s administratívou.

Bratislava 3. marca (TASR) - Bezodkladná zdravotná starostlivosť bude poskytnutá každému utečencovi z Ukrajiny bez ohľadu na jeho aktuálny status. Vo štvrtok to deklaroval minister zdravotníctva (MZ) SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Priblížil, že aktuálne možno utečencov rozdeliť na tri skupiny. Tí, ktorí požiadali o azyl či status dočasného útočiska, majú podľa ministra zdravotnú starostlivosť zabezpečenú. "U tretej kategórie, teda tranzitujúcich alebo tých, ktorí nepožiadali ani o jedno, ani o druhé, bude ešte doplnená legislatíva," spresnil. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti boli podľa jeho slov informovaní, aby aj v tomto prípade poskytli vykazovaciu zdravotnú starostlivosť, pričom otázka financovania má byť doriešená neskôr.

V súvislosti s vykazovaním sa ministerstvo dohodlo so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP), ktorá má pomôcť s administratívou. "Lekári, ktorí občanom vojnou zasiahnutej Ukrajiny poskytnú akúkoľvek formu zdravotnej starostlivosti, budú tieto výkony vykazovať štátnej poisťovni," priblížila Petra Pupalová z oddelenia komunikácie VšZP.

Ozrejmila, že osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko, nevstupujú do systému verejného zdravotného poistenia. "Majú však nárok na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, pri individuálnom posúdení aj na širší rozsah, pričom túto úhradu zabezpečuje Ministerstvo vnútra SR," vysvetlila.