Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Zdravotné poisťovne bojujú o pacientov širokou ponukou služieb

Na archívnej snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP). Foto: TASR - Pavol Zachar

Väčšina Slovákov sa prikláňa k názoru, že na trhu by malo pôsobiť viacero zdravotných poisťovní.

Bratislava 12. júna (TASR) - Všetky tri zdravotné poisťovne (ZP) tvrdia, že o poistenca bojujú počas celého roka nielen kvalitnými službami, ale aj rôznymi benefitmi, programami či príspevkami. Poistencov teda nechcú motivovať iba v septembri, keď má každý možnosť svoju zdravotnú poisťovňu zmeniť. Prihlášky prijímajú počas celého roka aj elektronickou formou.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) tvrdí, že jej prednosťou je najširšia prevencia, ktorú svojim poistencom dlhodobo zabezpečuje. "Vďaka nej sa darí zachytávať závažné, najmä kardiovaskulárne a onkologické ochorenia v počiatočných štádiách, keď sú ešte dobre liečiteľné," uviedla. Štátna ZP poukázala aj na korektné partnerské vzťahy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Platné dohody na zmluvných podmienkach v ambulantnej starostlivosti sú podľa nej najväčšou istotou pre poistencov, že sa o nich zodpovedne postará v horších i lepších časoch.

O priazeň poistencov sa uchádza aj ZP Dôvera. "Robíme to prvotriednym servisom a užitočnými výhodami," zdôraznil pre TASR jej PR špecialista Matej Štepianský. Ako priblížil, snažia sa o to, aby rodičia svoje narodené deti poistili u nich. Poistencov motivujú napríklad tým, že každé z nich dostane tzv. BabyBox. Poistenci súkromnej ZP Dôvera môžu tiež získať napríklad príspevok na zubné ošetrenia a dentálnu hygienu. Poistenci podľa Štepianského radi využívajú možnosť získať späť doplatky za lieky. Podľa jeho slov sa môžu spoľahnúť aj na elektronické služby. Za každú zelenú prihlášku, teda takú, ktorá bude podaná elektronicky, venujú 50 centov na čistenie riek alebo sadenie stromov.

Hovorkyňa ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová potvrdila, že aj u nich prepoisťovacia kampaň trvá celoročne. Na uľahčenie procesu využíva poisťovňa aj pomoc kuriéra či špeciálnu službu pre čerstvých rodičov.

Union ZP podľa svojej hovorkyne zadarmo ponúka najširšie portfólio, a to s dôrazom na mladé rodiny. "Deťom do 18 rokov hradíme doplatky za lieky a dietetické potraviny neobmedzene. Ako jediní hradíme služby pôrodných asistentiek. Poskytujeme príspevok vo výške 30 eur na nákup novorodeneckých potrieb. Prispievame na kurz plávania s bábätkami. Zapožičiavame monitor dychu Nanny. Poskytujeme deťom sedem dní kúpeľnej liečby navyše," vymenovala. Union ZP taktiež ponúka dentálny benefit, v ktorom prispieva na zubné ošetrenie a dentálnu hygienu. Svojim poistencom garantuje najkratšie čakacie lehoty na CT a MR vyšetrenia.

Väčšina Slovákov sa prikláňa k názoru, že na trhu by malo pôsobiť viacero zdravotných poisťovní. S možnosťou slobodného výberu jednoznačne súhlasí 57 percent opýtaných a skôr súhlasí 26 percent ľudí. Len päť percent nesúhlasí a štyri percentá to nevedia posúdiť. Vyplýva to z prieskumu nezávislej agentúry MN Force, ktorý sa realizoval 4. až 8. júna na vzorke viac ako 1000 respondentov. Vypracovať si ho dala ZP Union. Podľa opýtaných slovenské zdravotníctvo nefunguje dobre a je potrebné prijať zmeny, čo si myslí až 77 percent opýtaných. O tom, že financovanie slovenského zdravotníctva nie je dostatočné, je presvedčených 76 percent opýtaných.