Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zdravotní klauni 1. apríla predstavia svoju prácu v uliciach

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Cieľom zdravotných klaunov je zlepšenie nálady, uvoľnenie stresu a napätia, odbúranie strachu a navodenie psychickej pohody.

Bratislava 27. marca (TASR) - Zdravotní klauni vyjdú 1. apríla do ulíc. Stretnúť ich bude možné najmä v mestách, v ktorých má Červený nos svoje regionálne tímy, teda v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Klauni sa objavia nielen v uliciach a na námestiach, ale aj v mestskej hromadnej doprave, vo vlakoch a na železničných či autobusových staniciach. Do akcie sa zapojí vyše 40 zdravotných klaunov.

„Ideou je, aby zdravotných klaunov mohli stretnúť aj ľudia, ktorí inak na to nemajú príležitosť,“ vysvetľuje umelecký riaditeľ občianskeho združenia (OZ) Červený nos Clowndoctors Pavel Mihaľák.

„Chceme im predstaviť naše združenie a našu prácu. Dôležité sú pritom moment prekvapenia, nabúranie rutiny a v konečnom dôsledku zlepšenie nálady. Je to vzorec, na ktorom je postavené ‚klaunovanie' v nemocnici,“ objasňuje Mihaľák. Združenie pripravilo takéto prekvapenie pre verejnosť pri príležitosti svojich 15. narodenín, ktoré oslávi začiatkom apríla. Klauni budú chodiť vo dvojiciach alebo v menších skupinách.

Cieľom zdravotných klaunov, ktorí pracujú v nemocniciach či seniorských zariadeniach po celom Slovensku, je zlepšenie nálady, uvoľnenie stresu a napätia, odbúranie strachu a navodenie psychickej pohody, ktorá môže podporiť lepší proces liečby, chuť do života a u detí napríklad aj ochotu spolupracovať. Až 60 profesionálnych zdravotných klaunov prináša radosť a smiech chorým deťom v nemocniciach, ale aj v intenzívnej domácej a paliatívnej starostlivosti, deťom s kombinovaným postihnutím, ale tiež seniorom v domovoch dôchodcov či dospelým pacientom. Pravidelne navštevujú 53 nemocníc a 29 seniorských zariadení na Slovensku.