Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zdravotníci dostanú jednorazovú odmenu 350 eur

Na snímke v popredí podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič a pozadí premiér SR Eduard Heger (obaja OĽaNO) počas tlačovej konferencie na tému Odmeny zdravotníkom v Bratislave 17. decembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera si odmenu zdravotníci aj sociálni pracovníci, ktorí ju taktiež taktiež dostanú, zaslúžia.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Zdravotnícki pracovníci dostanú jednorazovú odmenu 350 eur. V piatok o tom rozhodla vláda. Odmenu dostanú v decembrovej výplate v januári 2022. Vláda SR vyčlenila na tento zámer finančné prostriedky vo výške 50.705.746 eur.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v predloženej správe informovalo, že zamestnávatelia nahlásia zoznam zamestnancov, ktorých sa vyplatenie odmeny týka, Národnému centru zdravotníckych informácií. Zber dát sa bude realizovať od 20. decembra 7.00 h do 22. decembra 22.00 h. Rezort zašle zamestnávateľom prostriedky vo výške, ktorá zodpovedá počtu nahlásených zdravotníckych pracovníkov vynásobeného výškou jednorazového finančného príspevku vo výške 350 eur, pripadajúceho na jedného zdravotníckeho pracovníka.

"Zamestnávateľ musí všetky finančné prostriedky prerozdeliť v rovnakej výške medzi všetkých nahlásených zdravotníckych pracovníkov, ktorí spĺňajú podmienky pre vyplatenie odmeny," upozornil rezort zdravotníctva.



Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) poďakoval za prácu zdravotníkov. "Ich prácu si nesmierne vážime," povedal. Na túto odmenu budú mať podľa jeho slov nárok všetci zdravotnícki pracovníci, ale aj študenti medicíny pracujúci v zdravotníckom zariadení.

Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) si odmenu zdravotníci aj sociálni pracovníci, ktorí ju taktiež taktiež dostanú, zaslúžia.

Heger takisto upozornil, že balík takmer 51 miliónov eur, alokovaných na odmeny, dokázala vláda ušetriť. Spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) odmietli, že by rozhodnutie vlády bolo reakciou na protesty zdravotníkov, uviedli, že medzirezortné rokovanie o možnosti a spôsobe vyplatenia odmien trvali dlhší čas.

Pracovníci v zariadeniach sociálnych služieb dostanú po 350 eur


Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie na tému Odmeny zdravotníkom v Bratislave 17. decembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Pracovníci v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) dostanú odmenu po 350 eur. Schválila ju v piatok vláda. Uviedol to na brífingu po rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Na uvedené odmeny by podľa neho malo ísť vyše 15 miliónov eur.

"Chcel by som informovať ľudí, ktorí pracujú v ZSS, ale aj vo vybraných subjektoch, ktoré poskytujú sociálnu kuratelu a sociálnoprávnu ochranu detí, že im bude, podobne ako zdravotníkom, vyplatená odmena 350 eur. Bude vyplatená na základe projektu, ktorý sme už tento rok robili. To znamená, pre nich to bude druhá odmena. Ten prvý projekt bol hradený z prostriedkov EÚ, toto bude hradené z prostriedkov štátneho rozpočtu."

Odmena sa podľa neho bude odhadom týkať 32.222 zamestnancov. "Na túto jednorazovú odmenu je pre nich vyčlenených celkom 15.247.000 eur," dodal Krajniak.

Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR dotáciu nebude možné použiť na úhradu dohodnutej mzdy alebo platu v pracovnej zmluve zamestnanca. "Treba zdôrazniť, že tieto finančné prostriedky nemôžu byť použité na vyplatenie riadnych platov a miezd zamestnancov podľa platových dekrétov," dodalo vo vládnom materiáli MPSVR.

Cieľom právnej úpravy, ktorú schválila vláda, je zabezpečiť poskytnutie účelovej dotácie poskytovateľom vybraných druhov sociálnych služieb, vybraným subjektom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ako aj subjektom zabezpečujúcim terénnu sociálnu prácu, ako zamestnávateľom na vyplatenie mimoriadnej odmeny pre ich zamestnancov.