Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zdravotníci kritizujú spôsob vyplácania stabilizačných príspevkov

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Pre vyššie zdanenie im prišlo menej peňazí, ako očakávali.

Bratislava 20. januára (TASR) - Viacerí zdravotníci sú nespokojní s realizáciou vyplatenia stabilizačného príspevku. Pre vyššie zdanenie im prišlo menej peňazí, ako očakávali. Poukázal na to predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) Anton Szalay.

Podotkol, že po zmenách v zákonoch mal byť stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur oslobodený od odvodov a zdravotníci z neho mali zaplatiť len daň. "Zamestnancom boli vyplácané mzdy také nízke, že im dokonca neboli v niektorých prípadoch odvedené zrážky na exekúcie, na odbory, na hypotéky," povedal Szalay. Tvrdí, že namiesto 4050 dostali na základe 25-percentnej dane len 3600 eur.

Szalay sa obáva, že podobne môže situácia dopadnúť aj v prípade zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb, ktorí môžu o jednorazový príspevok požiadať do konca januára.

Odborári v tejto súvislosti žiadajú vládu, aby prestala prijímať nesystémové opatrenia a nezhoršovala životnú úroveň zamestnancov v zdravotníctve a oblasti sociálnych služieb.