Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zdravotnícke organizácie odmietajú možnosť rozpočtového provizória

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Varujú, že ak rozpočet nebude navýšený o dostatočné zdroje, podfinancovanie celého sektora sa opäť prehĺbi.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Zdravotnícke organizácie, ktoré sú členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, vyzývajú vládu a poslancov Národnej rady SR, aby pri hlasovaní o štátnom rozpočte nedopustili scenár rozpočtového provizória. "Ten by obzvlášť pre zdravotníctvo znamenal prehĺbenie krízovej situácie v sektore a mal by zásadné dopady na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov," upozornili.

Podotkli, že súčasný návrh rozpočtu pre zdravotníctvo nepočíta s viacerými plánovanými opatreniami, ako sú napríklad dodatočné náklady spojené s požiadavkami lekárskych odborárov, zastropovaním cien energií alebo novelou Zákonníka práce.

"Súčasný návrh rozpočtu neposkytuje stabilitu pre zdravotníckych pracovníkov, neumožňuje rozvoj sektora a prispieva k prehĺbeniu krízy v sektore, čoho dôsledkom môže byť zníženie dostupnosti a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre pacientov a zvýšenie ich finančnej záťaže," uviedli.

Varujú, že ak rozpočet nebude navýšený o dostatočné zdroje, podfinancovanie celého sektora sa opäť prehĺbi. Ako spôsob dofinancovania zdravotníctva AZZZ SR navrhuje navýšenie platby štátu za poistencov štátu.

Pod vyhlásenie sa podpísali zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie súkromných lekárov, Zväzu ambulantných poskytovateľov, Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení, Asociácie dopravnej zdravotnej služby, Asociácie stredných zdravotníckych škôl aj Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu.