Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zdravotnícke organizácie kritizujú neprizvanie k rokovaniam o platoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vláda a rezort zdravotníctva podľa organizácii zvolili spôsob komunikácie, ktorý nie je znakom konštruktívneho dialógu.

Bratislava 14. júla (TASR) - Zdravotnícke organizácie, ktoré vyzvali k bezodkladnému predstaveniu návrhu zvýšenia platov zdravotníkov, k rokovaniam neprizvali. Týkať sa to má Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov, odborových organizácií pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave a ZZS Košice, Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov a Slovenskej komory fyzioterapeutov. TASR na to upozornili dotknuté organizácie.

"Boj o lepšie podmienky zdravotníkov sme viedli dlhé roky, upozorňovali na najväčšie problémy zdravotníctva a postavenie jednotlivých profesií, bili na poplach pri odlive zdravotníckych pracovníkov zo Slovenska a teraz, bohužiaľ, už päť mesiacov nestojíme kompetentným ani za to, aby si s nami sadli spoločne za jeden stôl," skonštatovali.

Vláda a rezort zdravotníctva podľa nich zvolili spôsob komunikácie, ktorý nie je znakom konštruktívneho dialógu. "Informácie o údajnom navyšovaní miezd a pracovných stretnutiach sa dozvedáme len sprostredkovane cez médiá. Nevieme, čo je vlastne ich obsahom, prečo nebol dodržaný termín predstavenia návrhov, komu ministerstvo a vláda údajné návrhy vôbec zasiela," dodali.

Rokovanie by sa malo uskutočniť vo štvrtok, premiér Eduard Heger (OĽANO) na ňom chce predstaviť konkrétny návrh. Úrad vlády v priebehu týždňa pre TASR uviedol, že intenzívne komunikuje s Lekárskym odborovým združením a pracuje na tom, aby čo najskôr našli riešenie.

Návrh zvýšenia platov mali pôvodne predstaviť koncom júna, avizovali to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).