Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zdravotnícki asistenti sa premenujú na praktické sestry - asistent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmeny prinesie novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 25. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje od marca premenovať zdravotníckych asistentov na praktickú sestru – asistent. Odbor sa študuje na strednej zdravotníckej škole. Zmeny prinesie novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Odborná a laická verejnosť je od roku 2018 pravidelne konfrontovaná zmenami názvu zdravotníckeho povolania – raz zdravotnícky asistent, inokedy praktická sestra a v nadväznosti na uvedené zmeny sa prirodzene mení aj názov študijného odboru na stredných zdravotníckych školách v SR," povedala hovorkyňa. Nestabilita názvu zdravotníckeho povolania a tiež názvu študijného odboru je podľa rezortu zmätočná a nemotivujúca pre študentov, verejnosť, ako aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Povolanie sa má preto opäť premenovať.

Zdravotnícky pracovník praktická sestra – asistent bude podľa rezortu súčasťou multidisciplinárneho tímu a spoločne so sestrami zodpovednými za všeobecnú starostlivosť, sestrami špecialistkami a sanitármi participuje na poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti pacientom, a tiež zvyšovaní a udržiavaní ich kvality života.

Ministerstvo zdravotníctva v súčinnosti s ministerstvom školstva deklarovalo, že zrealizuje potrebné legislatívne procesy so zámerom opätovného etablovania na stredných zdravotníckych školách v SR študijného odboru praktická sestra.

Tiež avizovalo, že žiaci, ktorí v máji 2022 vykonávajú na stredných zdravotníckych školách prijímacie skúšky do študijného odboru zdravotnícky asistent, ukončia štúdium maturitnou skúškou v študijnom odbore praktická sestra.