Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zdravotnícki odborári odmietajú úvahy o rušení platového automatu

Na snímke predseda SOZ ZaSS Anton Szalay Foto: TASR/Martin Baumann

Považujú ich za nebezpečné a nedajú sa podľa nich chápať inak, ako vyháňanie zdravotníkov zo slovenských nemocníc.

Bratislava 6. júna (TASR) - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) odmieta úvahy o zrušení platového automatu v zdravotníctve. Odborári ich považujú za nebezpečné a nedajú sa podľa nich chápať inak, ako vyháňanie zdravotníkov zo slovenských nemocníc.

Odborári tak reagovali na ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý sa na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2022 pýtal, dokedy budú mať lekári každoročnú garanciu zvyšovania platu bez ohľadu na výkon. "Normálny človek sa nestačí diviť, ak toto počuje od ministra financií," reagoval predseda SOZ ZaSS Anton Szalay. Zdravotníci by podľa jeho slov privítali už sľubované zvýšenie koeficientov, ktoré by viedlo k zabezpečeniu stabilizácie odborníkov zdravotníctve, najmä v nemocniciach.

V súvislosti s Matovičovými vyjadreniami o "váľaní si šuniek" niektorých zamestnancov vyzývajú kompetentných politikov, aby zvažovali slová, neposielali takto otvorene zdravotníkov mimo rezort a do zahraničia. "Pozná vôbec prácu v nemocniciach a hlavne ostatné dva roky? Asi nie, inak by musel vzdať hold všetkým, ktorí boli v prvej línii v boji proti pandémii a mnohí z nich ochoreli, dokonca podľahli ochoreniu," doplnil Szalay.