Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zdravotnícki záchranári pomáhali v stredu pri 84 kolapsoch z tepla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Zo všetkých ošetrených záchranári transportovali do nemocnice 49 pacientov.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Zdravotnícki záchranári pomáhali v stredu (3. 8.) pri 84 kolapsoch z tepla. Najviac prípadov zaznamenali v Košickom kraji, kde pomohli 17 osobám. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

V Žilinskom kraji pomáhali pri 16 pacientoch, nasleduje Trnavský kraj (14), ďalej Banskobystrický a Bratislavský (oba 10), Trenčiansky (8), Nitriansky (6) a Prešovský kraj (3).

Medzi ošetrenými bolo 27 mužov, 55 žien a dve deti. Najstaršou pacientkou bola 94-ročná žena, najmladším pacientom bol 10-ročný chlapec. Zo všetkých ošetrených záchranári transportovali do nemocnice 49 pacientov.

"Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, aj pre mladého zdravého človeka. Najohrozenejšie skupiny sú deti, seniori, tehotné ženy a chronickí pacienti, najmä kardiaci a diabetici. Platí, že počas horúčav by sme sa mali vyhýbať nadmernej fyzickej aktivite a slnku, dodržiavať pitný režim a pri športe v exteriéri by sme nemali preceňovať sily a podceňovať počasie," upozorňuje Krčová.