Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zdravotníctvo by malo mať jeden komplexný zákon, tvrdí I. Gašparovič

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Michal Svítok

Zdravotníctvu podľa hlavy štátu chýba dostatočná transparentnosť, reálna cenová politika a nedoriešené sú aj vzťahy súkromných a regionálnych nemocníc.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič očakáva od novej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD), že pripraví komplexnú legislatívnu zmenu, ktorá odstráni nekompatibilnosť súčasných zákonov.

"Podľa mňa je potrebné urobiť jeden zákon - zákon o zdravotníctve a podľa toho potom postupovať," zdôraznila hlava štátu po stretnutí so šéfkou rezortu zdravotníctva, zástupcami nemocníc, lekárov a zdravotníckych odborov.

Navrhovanú zmenu podporujú aj zástupcovia zdravotníkov a nemocníc. "Navrhujeme, aby šestica zákonov bola nakoniec integrovaná výhľadovo do jedného zákona. Myslíme si, že tieto zákony boli už toľkokrát novelizované a sú natoľko rozporuplné, že nie sú dobré," potvrdil šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Zdravotníctvu podľa hlavy štátu tiež chýba dostatočná transparentnosť, reálna cenová politika a nedoriešené sú aj vzťahy súkromných a regionálnych nemocníc. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má určité svoje kompetencie a ja som presvedčený, že ich nevyužíva tak, ako by mal. Alebo možno treba hľadať, či nepotrebuje aj iné kompetencie - zvýšené vo vzťahu k poisťovniam, pretože tu, myslím si, že úrad nekoná tak, ako by mal," doplnil Gašparovič. Osobne by podporil aj znižovanie počtu zdravotníckych zariadení na Slovensku.

Hlavnou témou dnešného rokovania bola situácia, ktorá vznikla v zdravotníctve pre nedostatok financií na pokrytie zákonom stanoveného zvyšovania platov zdravotníkov. Ministerka však aj dnes odmietla prezradiť svoje riešenie. Konkrétne návrhy chce najprv predostrieť v utorok (24.4.) na rokovaní so zástupcami komory sestier. "Pevne verím, že situácia sa stabilizuje nielen na krátky čas, ale ponúkame systémové riešenia," povedala.

Tu bude player


Sestry by podľa nej mali dostať na výber z niekoľkých možností, s ktorými už predbežne súhlasili aj zamestnávatelia. "Všetky kroky, ktoré naďalej ideme podnikať, sú v tom, aby zamestnávatelia reálne získali možnosť bez finančného kolapsu, plniť zákonné požiadavky. Zároveň budeme výrazne žiadať, aby sestry boli znovu sestrami na plný úväzok," doplnila.

Zložitosť súčasnej situácie potvrdil aj prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Dragula. "Dodnes sa presne nevie, o koľko treba zvýšiť zdroje na platy sestier a lekárov," poukázal. Riešenia, ktoré predkladá nová ministerka Zvolenská, však podľa neho môžu pomôcť vyriešiť vzniknuté finančné problémy.

"Návrhy, ktoré vychádzajú od pani ministerky môžu situáciu riešiť, ale je to beh na dlhé trate," doplnil Petko. Dnes je podľa neho situácia rovnaká, ako bola pred niekoľkými mesiacmi a nemocnice, ktoré nie sú fakultné alebo univerzitné, na zvyšovanie platov nemajú peniaze. "Všetky opatrenia, ktoré sa momentálne riešia, smerujú k tomu, aby tento kolaps bol odvrátený, ale počkajme si ešte pár dní a uvidíme, ako to bude reálne," uzavrel.