Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Združenia za práva zvierat: Štát útulkom vôbec nepomáha

Na snímke útulok, ktorý patrí Únii vzájomnej pomoci ľudí a psov (ÚVP) v Košiciach pri Haniske. Foto: TASR František Iván

Na Slovensku sú rôzne útulky pre rôzne druhy zvierat a každý z nich má inú kapacitu a podmienky.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Štát nijako nepomáha slovenským útulkom. Legislatíva k útulkom existuje, problémom však je, že si ju ľudia vysvetľujú po svojom. Útulky žijú len z darov a dvoch percent z daní. Inflácia sa najviac odrazila na cenách mnohých liečiv, antiparazitík, výživových či vitamínových doplnkov. Pre TASR to uviedlo občianske združenie Združenia za práva zvierat (ZZPZ). Prevádzkuje webovú stránku preutulky.sk, ktorá dodáva tovar ďalším útulkom na celom Slovensku.

Na Slovensku sú rôzne útulky pre rôzne druhy zvierat a každý z nich má inú kapacitu a podmienky. Náklady sú tak individuálne a je podľa občianskeho združenia ťažké ich porovnať. Iné náklady na kúrenie majú útulky, kde sú iba vonkajšie koterce a žiadne vykurované priestory, a tie útulky, ktoré vykurujú.

"Takisto máme útulky, kde sú desiatky až stovky zvierat, väčšinou vo zvládnuteľnom zdravotnom stave, ako aj útulky a azyly, kde sa počet drží len v tých desiatkach, ale zato sú tu vysoko nákladné - ťažko choré zvieratá a seniori," poznamenala organizácia.

Väčšina útulkov podľa nej medzi sebou spolupracuje a snažia sa prijímať navzájom zvieratá podľa svojich možností a podmienok. Horšie sú na tom zariadenia pre mačky. "Mačiek na ulici je skutočne veľa a pomoc mačkám zo strany ľudí je aj v materiálnej podpore viditeľne slabšia," poznamenalo občianske združenie.

Najlepším spôsobom, ako pomôcť útulku, je podľa ZZPZ spýtať sa ho priamo, čo potrebuje. "Každý má iné potreby, kŕmi iným druhom krmiva. Samozrejme, ak človek nevie, ktorému útulku chce priamo pomôcť, alebo chce podporiť viaceré, je náročné sledovať všetky stránky a prosby o pomoc," skonštatovalo.

Organizácia tvrdí, že web preutulky.sk sa snaží zabezpečiť dostatok kvalitného krmiva, liečiv či čistiacich potrieb. Ku každej objednávke možno darovať dve eurá navyše, a tak finančne pomáhajú každý mesiac jednému z útulkov. Dodnes vyzbierali vyše 70.000 eur.

Útulky, ktoré sa dostanú do krmivovej núdze, sa im priebežne ozývajú. Snažia sa ich zaradiť do poradia a následne im postupne zbierať pomoc. "Vďaka neustálej komunikácii s útulkami vieme kedy, čo a koľko toho potrebujú. Celý proces je však v pozadí administratívne zložitejší, ale náš šikovný tím usilovne pracuje prakticky nepretržite," poukázalo ZZPZ.