Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Združenie miest: Mestá si pripomínajú Štefánika pietnymi spomienokami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako dodal, ZMOS sa snaží o dobrú spoluprácu a partnerské vzťahy so všetkými susednými štátmi, ako aj národmi a národnosťami, ktoré žijú na území SR.

Bratislava 4. mája (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomína 105. výročie tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika. Predseda združenia Jozef Božik poukázal na to, že v osobe Štefánika ide o najvýznamnejšieho slovenského politika a štátnika prvej polovice 20. storočia.

"Jeho život, dielo a myšlienky predstavujú jeden z najdôležitejších pilierov nášho vlastenectva a patriotizmu. Vojak, generál, vedec, hrdina, politik a štátnik Milan Rastislav Štefánik spája naše mestá a obce, ktoré si v týchto dňoch organizovaním pietnych spomienok pripomínajú jeho život a dielo," zdôraznil Božik.

Ako dodal, ZMOS sa snaží o dobrú spoluprácu a partnerské vzťahy so všetkými susednými štátmi, ako aj národmi a národnosťami, ktoré žijú na území SR. "Spolupráca, priateľstvo a spolupatričnosť sú hodnoty, o ktoré sa opierame aj v našich mestských a obecných samosprávach, snažiac sa vykonávať čo najzodpovednejšie verejnú službu našim občanom," doplnil. Zároveň avizoval plán pripraviť spoločné aktivity s Maticou slovenskou a Spoločnosťou Milana Rastislava Štefánika.

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy. Spolu s talianskymi letcami je pochovaný na mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.