Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Združenie na pomoc mentálne postihnutým reaguje na tragédiu v Osadnom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Umiestňovanie ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím v nevyhovujúcich budovách a priestoroch je realita mnohých zariadení sociálnych služieb na Slovensku, uviedlo združenie v stanovisku.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR žiada kompetentné orgány a inštitúcie, aby zabezpečili dôstojný život prijímateľov sociálnych služieb a bezpečné pracovné podmienky zamestnancov. Reaguje tak na nedávne tragické udalosti v Domove sociálnych služieb (DSS) v Osadnom.

"Umiestňovanie ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím v nevyhovujúcich budovách a priestoroch je realita mnohých zariadení sociálnych služieb na Slovensku. Viaceré zariadenia sociálnych služieb nespĺňajú základné štandardy 21. storočia. To však pre kompetentných, odbornú, ale i laickú verejnosť nie je žiadna nová informácia," uviedlo združenie v stanovisku.

Pripomína, že riešením tohto problému je proces deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb. Podotklo však, že síce sa s ním začalo, realizuje sa veľmi pomaly. "Niekde je chyba, keď záujem transformovať zariadenia sociálnych služieb je nedostatočný, a pritom tak potrebný," uviedlo združenie s tým, že je z nedávnych udalostí sklamané a tiež pobúrené.

Požiar s tragickými následkami vypukol v DSS v Osadnom v noci 21. decembra, pričom život jedného klienta si vyžiadal priamo na mieste, ďalší traja prijímatelia sociálnych služieb podľahli na jeho následky v nemocnici.