Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Zelená linka tento rok prijala 141 podnetov týkajúcich sa odpadov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Skládku odpadu možno podľa Zelenej linky nahlásiť prostredníctvom aplikácie TrashOut.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Zelená linka tento rok prijala 141 podnetov týkajúcich sa odpadov. V spolupráci s aplikáciou sa jej podarilo odstrániť 175 nelegálnych skládok. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Z celkového počtu 141 opodstatnených podnetov sa 69 týkalo podozrenia z nezákonne uloženého odpadu, 34 podozrenia z nelegálneho nakladania s odpadom. Obsahom 15 podnetov boli autovraky a 15 podnetov sa týkalo problémov so zberom odpadu," priblížila linka.

Celkovo sa jej doteraz podarilo vyriešiť 58 percent nahlásených podnetov. Ostatné podnety eviduje podľa vlastných slov ako otvorené a čaká na odpovede a stanoviská príslušných orgánov. "Bez ich súčinnosti by k odstráneniu nelegálnych skládok neprišlo," skonštatovala.

Umiestnenie nelegálneho odpadu možno podľa zákona ohlásiť na príslušný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva alebo obci, v ktorej územnom obvode sa nehnuteľnosť nachádza. Ak ide o komunálny odpad alebo drobný stavebný odpad, príslušná je obec alebo mesto. Naopak, ak je odpad nebezpečný alebo objemný, ako chladnička, pneumatiky, či starý nábytok, príslušný je okresný úrad.

Skládku odpadu možno podľa Zelenej linky nahlásiť prostredníctvom aplikácie TrashOut. "Táto aplikácia dokáže zaznamenať vaše GPS súradnice, umožňuje pridať fotografiu a označiť povahu danej skládky," priblížila. Linka na základe oznámenia bude informovať príslušný orgán. Stav skládky možno aj naďalej kedykoľvek sledovať v aplikácii. Od začiatku spolupráce Zelenej linky s aplikáciou sa podarilo odstrániť 563 skládok a ďalšie sú v štádiu odstraňovania.

"Problémom však stále zostáva odpad, ktorý je zakopaný v zemi. Preto pracujeme na tom, aby sa účinne príslušnými orgánmi identifikoval a odstránil aj pre ochranu podzemných vôd," poukázala Zelená linka.