Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zelené verejné obstarávanie sa bude uplatňovať aj na papier a počítače

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy budú mať od 1. júla 2020 povinnosť nakupovať v produktových skupinách cez zelené verejné obstarávanie.

Bratislava 27. februára (TASR) – Zelené verejné obstarávanie sa bude uplatňovať pri cestnej doprave, nákupe kopírovacieho a grafického papiera, počítačov a monitorov. Metodiky obsahujúce environmentálne charakteristiky, na základe ktorých budú ústredné orgány štátnej správy obstarávať takéto produkty nazeleno, zobrala vo štvrtok vláda SR na vedomie.

Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy budú mať od 1. júla 2020 povinnosť nakupovať v produktových skupinách cez zelené verejné obstarávanie. Samosprávam bude takýto postup odporúčaný. Pri cestnej doprave sa to bude týkať nákupu alebo prenájmu osobných či úžitkových áut, autobusov, nákladných vozidiel na zber odpadu i objednávky poštových alebo kuriérskych služieb, vyplýva z materiálu.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripomína, že budú uprednostňované nízkoemisné vozidlá, elektromobily alebo hybridné vozidlá. Smetiarske autá by mali napríklad mať zabudovanú technológiu optimalizovania trás. Pri kuriérskych službách sa bude prihliadať na ich vozidlový park, kde by nemali chýbať bicykle a cykloprívesy, s podporným elektrickým pohonom.

Pri nákupe kopírovacieho a grafického papiera bude uprednostňovaný recyklovaný papier alebo papier, ktorý je vyrobený ekologickými postupmi, uvádza materiál.

Obstarávatelia pri nákupe počítačov či tabletov budú musieť zohľadniť ich energetickú účinnosť, dostupnosť náhradných dielov, aj recyklovateľnosť.