Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Železnice upravujú od nedele cestovný poriadok vlakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Okrem noviniek v diaľkovej či regionálnej doprave však osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zavádza opäť do praxe komerčné názvy vlakov.

Bratislava 8. júna (TASR) – Vlaky na Slovensku čaká od nedele 9. júna úprava cestovného poriadku. Cestujúci by si tak mali skontrolovať odchody a príchody "svojich" spojov, pretože v nich mohli nastať zmeny. Okrem noviniek v diaľkovej či regionálnej doprave však osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zavádza opäť do praxe komerčné názvy vlakov.

Prostredníctvom tohto produktu si môžu firmy a rôzne inštitúcie kúpiť názov vlaku ako formu reklamy. Od nedele (9. 6.) sa tak zmení v jednom smere názov InterCity (IC) vlaku Gerlach a IC vlaku Kriváň na názov "Union poisťovňa". Podľa železničiarov sú v ponuke aj ďalšie vlaky. "Cena za názov vlaku je závislá od konkrétnych dohodnutých podmienok spolupráce," konštatovala Zuzana Červená z odboru komunikácie ZSSK.

V rámci zmien v diaľkovej doprave bude napríklad rýchlik Poľana na trase Bratislava - Zvolen - Prešov a rýchlik Sitno, ktorý jazdí medzi Bratislavou, Zvolenom a Košicami, zastavovať v železničnej stanici Turňa nad Bodvou. Rýchlik Šarišan, ktorý jazdí z Bratislavy cez Žilinu, bude mať príchod do Prešova o 20.34 h. Tu sa vytvorí prípoj smerom na Bardejov osobným vlakom, ktorý má odjazd z Prešova o 20.38 h.

V EuroCity (EC) vlaku Petrov z Brna cez Bratislavu do Budapešti a tiež v EC vlaku Slovan na trase medzi Prahou, Bratislavou a Budapešťou bude po novom možná zjednodušená preprava batožín. Súčasne bude rozšírená preprava bicyklov pod dohľadom cestujúceho s povinnou rezerváciou.

Upravený cestovný poriadok prinesie zmeny aj v regionálnych vlakoch

Bratislava 8. júna (TASR) – Úprava cestovného poriadku na železnici od nedele 9. júna prináša zmeny aj v regionálnej doprave. Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) napríklad upozorňuje, že pre výluky sa výrazne upravuje celá sieť rýchlikov, expresných spojov a osobných vlakov na úseku z Púchova cez Trenčín po Nové Mesto nad Váhom. A to vrátane prípojných spojov smerom na Myjavu, Nemšovú a Lúky pod Makytou.

Skvalitneniu cezhraničného prepojenia Slovenska s Českou republikou má pomôcť predĺženie trasy vybraných dopoludňajších vlakov na úseku z Javorníka nad Veličkou do Myjavy. "Tie následne nadväzujú na sieť vnútroštátnych spojov na oboch stranách hranice," opísala Zuzana Červená z odboru komunikácie ZSSK.

Zmení sa tiež príchod osobného vlaku do Banskej Bystrice na 7.07 h. Z Brezna bude odchádzať o 6.03 h. Úprava sa podľa železníc robí preto, aby sa vyhovelo väčšiemu počtu žiakov a študentov. Na podnet cestujúcich sa denne zavádza aj nový vlak zo Žiliny s odchodom o 21.25 h a príchodom do Liptovského Mikuláša o 22.59 h.

V regióne Košíc sa napríklad na vytvorenie prípoja na rýchlik Poľana, ktorý premáva z Prešova cez Zvolen do Bratislavy, s odchodom z Prešova o 21.27 h, vypraví vlak z Humenného skôr. A to o 19.52 h, aby prišiel do Prešova o 21.22 h. Podobná situácia nastane aj pri rýchliku Šarišan na trase z Humenného cez Prešov, Žilinu do Bratislavy. Vlak z Bardejova sa bude do Prešova vypravovať skôr, aby sa vytvoril prípoj na rýchlik Šarišan.