Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Železnice zatiaľ pre bezdomovcov neotvoria stanice na 24 hodín denne

Bezdomovci na autobusovej stanici v Košiciach 3. februára 2012. Foto: TASR/František Iván

Minulú zimu železnice tvorili v rámci Slovenska približne 40 železničných staníc od 1. do 17. februára. Po otvorení staníc museli len za dezinfekciu a čistenie zaplatiť 4247 eur.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Sprístupniť vybrané železničné stanice na Slovensku na 24 hodín denne pre všetkých cestujúcich ale aj pre ľudí bez domova zatiaľ Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) neplánujú

Toto opatrenie realizuje spoločnosť, podľa hovorkyne Martiny Pavlikovej, len vo výnimočne nepriaznivých poveternostných podmienkach a extrémnych mrazoch.

Okrem toho, sociálne neprispôsobiví spoluobčania takýto krok zo strany ŽSR často zneužívajú. "Doslova obsadia železničné stanice, popíjajú tam alkohol, ničia zariadenie či vykonávajú ľudské potreby. Neraz sú aj šíriteľmi nákazlivých chorôb," vymenovala Pavliková.

Takéto opatrenie je tak podľa nej často na úkor slušných cestujúcich. "Mnohokrát sa ani neodvážia čakať na vlak vo vnútri stanice, ale paradoxne mrznú vonku, aby ich bezdomovci neobťažovali a neokrádali," doplnila.

Železnice sa preto podľa Pavlikovej zamerajú skôr na rokovania so samosprávami, aby sa tie usilovali vytvoriť podmienky pri extrémnych mrazoch, kde sa budú môcť bezdomovci zohriať, najesť a prenocovať.

Minulú zimu ŽSR otvorila v rámci Slovenska približne 40 železničných staníc od 1. do 17. februára. "Po otvorení staníc sme museli len za dezinfekciu a čistenie zaplatiť 4247 eur," vyčíslila Pavliková.