Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Banícke jazierko v Železníku čaká revitalizácia

Na snímke vchod do štôlne Ladislav pri bývalom kine Stachanov v baníckej osade Železník, časti obce Sirk v okrese Revúca, nad ktorým miestna samospráva pred začiatkom turistickej sezóny vyklčovala náletovú zeleň. Železník, 5. júna 2020. Foto: TASR - Branislav Caban

O revatializáciu sa postará občianskej združenie Skryté poklady Slovenska. Minulý rok združenie opravilo strechu niekdajšieho kina Stachanov.

Železník 5. júna (TASR) – Oprava strechy niekdajšieho kina Stachanov a revitalizácia baníckeho jazierka sú dve hlavné aktivity, ktoré v tomto roku realizuje občianskej združenie (OZ) Skryté poklady Slovenska v niekdajšej baníckej osade Železník, dnes časti obce Sirk v okrese Revúca. TASR o nich informoval predseda združenia Ladislav Bene.

„Oprava strechy je projekt ešte z minulého roka. Dostali sme na ňu grant od ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom. Je vlastne prvou fázou celkovej rekonštrukcie objektu. V druhej by mali prísť na rad, okná, dvere a fasáda,“ priblížil Bene.

Dodal, že na obnove spolupracujú s obcou, ktorá je vlastníkom kina a z vlastných zdrojov plánuje financovať niektoré súvisiace záležitosti. „Napríklad interiér budovy, sociálne zariadenia a podobne, aby sa nemuselo čakať na nejakú projektovú výzvu a mohli sa tam hneď po obnove konať nejaké akcie, napríklad premietanie,“ podotkol Bene, podľa ktorého je spolupráca ich OZ so samosprávou na výbornej úrovni.

Druhou tohtoročnou aktivitou združenia je revitalizácia baníckeho jazierka, na ktorú združenie získalo ďalší grant. Úvodným krokom tohto zámeru je verejná brigáda naplánovaná na 13. júna. „Budeme robiť všetky prvotné činnosti, bez ktorých sa nedajú robiť ďalšie fázy - odstraňovať náletovú zeleň, zbierať odpadky, upravovať terén v okolí jazierka a aj brehy,“ konkretizuje OZ na sociálnej sieti.

Na snímke bývalé kino Stachanov v baníckej osade Železník, časti obce Sirk v okrese Revúca počas rekonštrukcie strechy. V kine má byť podľa plánov občianskeho združenia Skryté poklady Slovenska obnovené premietanie a vzniknúť banícke múzeum, komunitné centrum a malá knižnica. Železník, 5. júna 2020.
Foto: TASR - Branislav Caban


Jednou z prác, ktoré už tohto roku boli v Železníku zrealizované, je vyklčovanie náletových drevín na svahu nad vchodom do štôlne Ladislav. „To je zásluha obce, keďže na jar obecné zastupiteľstvo schválilo plán rozvoja turizmu v oblasti, ktorý je strategickým dokumentom. Na jeho základe dedina okrem iného takto čistí a zveľaďuje okolie,“ načrtol predseda.

OZ Skryté poklady Slovenska už v súčasnosti na rôznych akciách príležitostne sprístupňuje kino verejnosti, ale plánom je jeho pravidelnejšie fungovanie. „Verím, že sa tak stane budúci rok,“ avizoval Bene.

Podľa plánov združenia by po rekonštrukcii chceli zachovať kinosálu s občasným alebo i pravidelnejším premietaním, ale v budove kina by malo byť aj banícke múzeum, komunitné centrum pre stretávanie obyvateľov Železníka či malá knižnica.