Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

TV: ZEMAN: Opatrnosť voči migrantom nie je len záležitosťou skupiny V4

Prezident ČR Miloš Zeman Foto: TABLET.TV

Útoky sa uskutočnili v Anglicku, v Španielsku, tiež vo Francúzsku, v Belgicku, v Dánsku, a je naivné predpokladať, že teraz zrazu prestanú, povedal český prezident M. Zeman EXKLUZÍVNE pre TABLET.TV.

Bratislava/Kadaň 16. decembra (TASR) – Opatrnosť voči migračnej vlne dnes už nie je typická len pre štáty V4, ale postupne sa k nej pridávajú aj ďalšie krajiny.

„Donald Tusk nedávno konštatoval, že sa situácia zmenila a prevládol názor, že ten prerozdeľovací mechanizmus je, nediplomaticky povedané, nezmysel,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR venovanom 25. výročiu podpisu Vyšehradskej deklarácie prezident Českej republiky Miloš Zeman.

Vyšehradská spolupráca bola podľa neho dôležitá tak v časoch integračných ambícií Českej a Slovenskej republiky, ako aj dnes, keď Európa čelí migračnej vlne. V rozhovore rozoberá históriu a perspektívu V4, vrátane možnosti rozšírenia, ale aj migračný problém a špecifiká kultúry Islamu.

Videointerview s českým prezidentom Milošom Zemanom:




V rozhovore zaznelo:


...Vyšehrad som často porovnával s Beneluxom.

...Vieme, že Slovensko do NATO vstupovalo niečo neskôr, než Česká republika. Avšak spomínam si na svoje premiérske obdobie, kedy som veľmi dobre spolupracoval so slovenskou vládou. Snažili sme sa, aby sa oneskorenie, zavinené nie slovenským národom, ale Vladimírom Mečiarom, dohnalo.

...Úprimne povedané, keby Poľsko hlasovalo s nami, tak by bola možno situácia iná v tom, že by k hlasovaniu ani nedošlo. Práve preto, že by si ostatné krajiny nechceli Poľsko príliš rozhnevať. Ale hovoril som nedávno v Maďarsku s poľským prezidentom Dudom a zdá sa, že jeho postoj a postoj novej poľskej vlády znamená návrat do Vyšehradu a nesúhlas s kvótami.

...celá tragédia spočíva v tom, že ani Grécko ani Taliansko neboli schopné tento problém riešiť. Neboli schopní zriadiť tzv. hot-spoty, to znamená záchytné miesta, kde môžete požiadať o azyl, kde vám zoberú odtlačky prstov, identifikujú vás, atď. Tieto dve krajiny reálne zlyhali. Práve preto sa prúd migrantov úplne nekontrolovane presunul na sever, teda blízko k našim hraniciam.


...Ja som podporoval, rovnako ako napríklad Andrej Babiš a niektorí ďalší politici, aby sa Česká republika pridala k slovenskej žalobe.

...tvrdí sa, že veľká väčšina azylových migrantov sú mladí, zdraví muži a to vedie k obavám, že sem Islamský štát vo vnútri migračnej vlny posiela džihádistov, ktorí môžu terorizovať celú Európu.

...Vychádzam z toho, že musíme rešpektovať moslimské krajiny, niektoré z nich sú liberálnejšie, niektoré sú menej liberálne, ale rešpektujeme ich vieru, ak ich obyvatelia neprichádzajú do Európy.


...Tieto útoky sa uskutočnili v Anglicku, v Španielsku, tiež vo Francúzsku, v Belgicku, v Dánsku, a je naivné predpokladať, že teraz zrazu prestanú. Zvlášť, keď počet islamských migrantov v Európe výrazne rastie.


...Ja sám som ešte ako český premiér navrhoval pridať do V4 Slovinsko, pretože tam organicky, kultúrne spadá. To sa, bohužiaľ, nepodarilo.