Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zemanová upozorňuje aj na potrebu protipovodňových opatrení

Na snímke poslankyňa NRSR Anna Zemanová (SaS) . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Protipovodňové opatrenia by mali byť podľa Zemanovej realizované na princípe obozretnosti a prevencie.

Bratislava 16. januára (TASR) - Slovensko zaostáva pri odstraňovaní environmentálnych záťaží, vodné stavby v majetku štátu sú v havarijnom stave a zanedbané sú aj protipovodňové opatrenia. Pre TASR to uviedla poslankyňa parlamentu za SaS Anna Zemanová v súvislosti s hodnotením činnosti Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR za uplynulý rok. Oceňuje schválenie vodného plánu. Zároveň víta, že sa určuje viac výdavkov z Environmentálneho fondu, ako aj nastavenie kontrolných mechanizmov, ktoré minimalizujú neoprávnené čerpania.

Protipovodňové opatrenia by mali byť podľa Zemanovej realizované na princípe obozretnosti a prevencie. "Slovenský vodohospodársky podnik je na chvoste záujmu a napriek tomu, že ide o strategický podnik, neustále ho štát drží v strate, " uviedla pre TASR. Podnik podľa nej nemá dostatočnú výbavu na rýchly zásah, napríklad pri stavaní protipovodňových bariér. "Údržba tokov sa vykonáva v minimálnom rozsahu. Vďaka tomu prestáva aj naše najväčšie vodné dielo plniť protipovodňovú funkciu a stáva sa z neho len vodná elektráreň, cez ktorú vedie medzinárodná plavebná cesta, " dodala s tým, že stále nie je zapracovaná mapa protipovodňového ohrozenia do územných plánov. Za nevyhnutné považuje projekty na budovanie a rekonštrukciu infraštruktúry vodného hospodárstva.

Poslankyňa ocenila, že sa v roku 2022 sformovala odborná skupina, ktorá sa venovala príprave Akčného plánu záchrany Žitného ostrova. "Žiaľ, doteraz sa nedostal na rokovanie vlády a čaká na dorokovanie a schválenie," skonštatovala.

V súvislosti s predstavením zonácií oceňuje nevyhnutné kroky. "Po počiatočných ťažkostiach vítam, že sa vykonali nevyhnutné administratívne kroky na vznik samostatných právnických subjektov, Správ národných parkov, boli schválené zonácie dvoch národných parkov a v ďalších boli predložené na schválenie," priblížila Zemanová.

Envirorezort by mal podľa poslankyne naďalej venovať veľkú pozornosť ochrane podzemných aj povrchových vôd. Mal by tiež dokončiť schválenie Akčného plánu záchrany Žitného ostrova a zamerať sa na odstránenie vplyvov environmentálnych záťaží. "Dôležité budú tiež projekty na budovanie a rekonštrukciu infraštruktúry vodného hospodárstva zo zdrojov plánu obnovy a odolnosti a zdrojov Environmentálneho fondu," povedala Zemanová. Upozornila tiež, že MŽP sa musí sústrediť na podporu dekarbonizácie priemyslu. "Dôležité je tiež nájsť prostriedky na dobudovanie a prevádzkovanie monitorovacej siete prevádzky SHMÚ na monitoring kvality ovzdušia, klímy, vôd a meteorológie," uzavrela.