Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zemanová varovala pred dezinformáciami, Kéry odsúdil agresiu Ruska

Na archívnej snímke z 23. novembra 2021 poslankyňa NRSR Anna Zemanová (SaS) počas 51. schôdze NRSR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kéry pripomenul, že spory medzi krajinami, bez ohľadu na to, aké sú ťažké, sa nemôžu viesť vojenskou cestou, ale len diplomatickými rokovaniami.

Bratislava 25. februára (TASR) - Zásada, že medzinárodné dohody nemožno meniť vojnovou cestou, bola porušená, a to je neprijateľné. Poslankyňa Národnej rady (NR SR) Anna Záborská (OĽANO) to uviedla v v diskusii o vyhlásení Národnej rady (NR) SR k útoku Ruska proti Ukrajine. Zdôraznila, že Slovenská republika je za dodržiavanie dohôd. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová varovala pred dezinformáciami. Šéf Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer-SD) za všetkých poslancov Smeru-SD odsúdil vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová vyjadrila podporu celej Ukrajine a jej obyvateľom. "Sme povinní jej pomáhať," vyhlásila. Upozornila tiež na hrozbu dezinformácií. "Chcem vyzvať všetkých občanov, aby si správy o vojne na Ukrajine overovali a čerpali z relevantných zdrojov. Ako dokazuje minulosť, Rusko spraví všetko pre to, aby svoje dezinformácie, či už o jadrových zbraniach na Ukrajine alebo iných nepravdách, šírili aj na území Slovenska. Platí to aj pre opozíciu," apelovala.
Na archívnej snímke z 11. novembra 2021 poslankyňa NR SR Anna Záborská (OĽaNO) počas 48. schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Poslankyňa Záborská zdôraznila, že vojna nie je riešenie. "Ukrajina sa, žiaľ, dostala do stredu konfliktu medzi veľmocami. Už dlho nebola vojna k našim hraniciam tak blízko," skonštatovala. Verí, že SR je vďaka vybudovaným spojenectvám v bezpečí. Poďakovala za to vládam SR od roku 1998. Zdôraznila význam dodržiavania medzinárodných dohôd. Parlament vyzvala na jednotu a spoluprácu. Opozíciu žiada o konštruktívnu diskusiu. Obrátila sa na predstaviteľov SR, aby urobili všetko pre mier. Apelovala tiež na pomoc obyčajným ľuďom.

Kéry pripomenul, že spory medzi krajinami, bez ohľadu na to, aké sú ťažké, sa nemôžu viesť vojenskou cestou, ale len diplomatickými rokovaniami. Vojna je podľa neho krokom späť, ktorý vedie ku katastrofe. "Ruskú agresiu musíme na Ukrajine odmietnuť bez ohľadu na to, že by sme špekulovali a empaticky premýšľali, čo sa za ruskými motívmi mohlo skrývať," dodal. Súhlasí so slovami Záborskej, že dodržiavanie medzinárodného práva je kľúčové. "Pre štáty ako Slovensko je to ešte dvojnásobne dôležitejšie," skonštatoval. V tejto súvislosti však pripomenul prístup americkej administratívy k Iraku či Sýrii.
Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD) počas rokovania výboru NR SR pre európske záležitosti v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Je mu ľúto, že politici EÚ, NATO i Spojených štátov amerických dávali Ukrajine falošné nádeje. "Viackrát sme to opakovali, že im nemáme dávať falošné nádeje. Huckali sme ich proti Ruskej federácii," povedal. Kéry dúfa, že si politici Ruska a Ukrajiny môžu sadnúť za jeden rokovací stôl. "Iná cesta, ako zachrániť mier, nie je," doplnil.
Na archívnej snímke z 8. februára 2022 poslanec NR SR Peter Osuský (SAS) počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Podpredseda Zahraničného výboru NR SR Peter Osuský (SaS) vidí paralelu v konaní nacistického vodcu Adolfa Hitlera a ruského prezidenta Vladimira Putina. Myslí si, že Ukrajine treba pomáhať vojensky. "Našou nádejou za tejto situácie, keď bude vo Vyšnom Nemeckom za hranicou čižma Putinovho kata, je jedinou nádejou mať na území SR bojovú silu," vyhlásil s tým, že stačí "čo i len hŕstka" vojakov, aby "ten na druhej strane vedel, že ak sa týmto niečo stane, bude zle".