Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zemanová: Zo správy SIS vyplynuli závažné informácie

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Parlament v stredu od rána rokuje v neverejnom režime na mimoriadnej schôdzi, ktorú inicioval Smer-SD. Chcel, aby premiér vysvetlil obsah stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v budove SIS.

Bratislava 26. mája (TASR) - Zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú na neverejnom rokovaní Národnej rady (NR) SR predniesol šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), vyplynuli závažné informácie. Pre médiá to uviedla predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. To, či boli umelo vytvárané výpovede svedkov, nevyvrátila ani nepotvrdila. Odmieta však, že by správa hovorila o nejakom účelovom manipulovaní so svedkami na základe politickej objednávky. Toto sú podľa nej len domnienky a dohady.

"Kollár predniesol informácie SIS. Vyplynuli z toho naozaj závažné informácie. Som veľmi rada, že schôdzka najvyšších ústavných činiteľov sa konala, pretože je nevyhnutné, aby sa zabránilo nejakým ďalším konaniam. Samozrejme, prijímatelia informácií tomu zabrániť nemôžu, ale je veľmi dôležité, aby boli informovaní," skonštatovala Zemanová. Dodala, že predstavitelia štátu na stretnutí dostali informácie, aké dostávali aj predchádzajúci ústavní činitelia. Tí ich však podľa nej využívali na zametanie káuz pod koberec.

Poznamenala, že nešlo o veci, ktoré sa udiali za deň. "To boli informácie takého charakteru, ktoré mohli byť aj dlhodobejšie," dodala s tým, že nebolo povedané, za akej vlády sa tieto veci udiali. Priblížila, že v správe prednesenej v pléne sa nespomínali konkrétne mená ani kauzy, preto sa nedá povedať, či šlo o veci ešte z čias bývalej vlády alebo súčasnej. Zemanová však tvrdí, že vznik "prehnitého systému" v súdnictve a spravodlivosti umožnili bývalé vlády.



Procedurálny návrh opozície, aby bol v pléne prítomný aj bývalý šéf SIS Vladimír P., ktorý je aktuálne vo väzbe, označila za obštrukciu. Koaliční poslanci, ktorí za návrh hlasovali, podľa nej konali v rozpore s koaličnou zmluvou.

Parlament v stredu od rána rokuje v neverejnom režime na mimoriadnej schôdzi, ktorú inicioval Smer-SD. Chcel, aby premiér vysvetlil obsah stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v budove SIS.

Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra P.

Premiér už odmietol, že by sa stretnutie týkalo bývalého šéfa SIS alebo iných vyšetrovaných živých prípadov. Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo z jeho iniciatívy, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách.